Το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» αποτελεί διαχρονική σοφία και όχι παρηγορητική φράση που την ανασύρουμε κατά το δοκούν. Το σαρωτικό δίμηνο του lockdown αναθεωρήθηκαν αξίες, αναπροσαρμόσθηκαν διαδικασίες, κοινωνικές συμπεριφορές, ενώ, μπήκαν σε σειρά κάποια πράγματα, ακόμη και με …άχαρο τρόπο. Η τάξη δεν είναι πάντα ευχάριστη, ειδικά όταν «επιβάλλεται» και, μάλιστα, υπό πίεση, ακόμη δε περισσότερο σε εκείνους που εκ πεποιθήσεως ή εκ φύσεως την αρνούνται. Ωστόσο, εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ ισορροπίας σε δύσκολες περιόδους για τους λαούς. Μπορούμε, λοιπόν, να αποδώσουμε, -στις παρούσες πρωτόγνωρες συνθήκες- με σχετική αυθάδεια, την κλασική αρχαία ρήση ως θετικό reset στο κρασάρισμα, για να χρησιμοποιήσουμε εύληπτες λέξεις της εποχής. Στην οικονομία, ωστόσο, το «ένα κι ένα κάνουν δύο», δεν αλλάζει ούτε με ευφυλογήματα ούτε καν με δημιουργικές λογιστικές, όταν κατεβαίνουν οι διακόπτες στην παραγωγή. Η Ελλάδα που, ούτως ή άλλως, πάσχει ως προς το παραγωγικό μοντέλο, επηρεάζεται έντονα από τις διεθνείς εξελίξεις και έχει ένα λόγο παραπάνω να ανησυχεί. Για το λόγο αυτό, μετά την συντεταγμένη συμπεριφορά επιστήμης-πολιτικής-πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο εξίσου δομημένος σχεδιασμός σε πολλούς τομείς και η μεθοδικότητα, αναμένεται να λειτουργήσουν ως καθοριστικοί παράγοντες στο ξεπέρασμα της νέας κρίσης.
Με τη βοήθεια των ξένων; Ναι, με τη βοήθεια των ξένων, δεν γίνεται αλλιώς. Όποιος έχει διαφορετική ρεαλιστική προσέγγιση ας την καταθέσει. Ο χρόνοςτρέχει και δεν υπάρχει χώρος για αμπελοφιλοσοφίες, καθόσον ένα νέο κύμα του κορωνοϊού ή άλλων δεινών είναι δυνατό να αποβεί μοιραίο… Επί του παρόντος, η Κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το οικονομικό επιτελείο, όσον αφορά τις προτεραιότητες για την αξιοποίηση του πακέτου των 22,5 δις ευρώ μέσω επιχορηγήσεων και 9,43 δισ. ευρώ μέσω δανεισμού. Μάνα εξ ουρανού για τον Πρωθυπουργό που βλέπει τον Οκτώβριο ως τον κρίσιμο μήνα, αφού τότε θα καταθέσει στην Κομισιόν το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021. Υπό προϋποθέσεις, και, αν δεν συμβούν χειρότερα στην συνέχεια (το περιβάλλον είναι ασταθές, το δίχως άλλο), ίσως και να γιορτάσουμε μια νέα αναγέννηση του έθνους, 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση κατά του οθωμανικού ζυγού…
Η βούληση της κεντρικής εξουσίας είναι να στηριχθούν άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε κάποιες από τις εκταμιεύσεις, οι οποίες γίνεται να ξεκινήσουν από φέτος. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι παρεμβάσεις θα εστιαστούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και στην ανάκαμψη της χώρας.Ψηλά στην ατζέντα μπαίνουν, ειδικότερα, διατήρηση της απασχόλησης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και λήψη μέτρων για την απασχόληση των νέων, ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, παροχή κεφαλαίων κίνησης και στήριξης για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το μεγάλο στοίχημα, στο μεταξύ, είναι πως θα κυλήσει το καλοκαίρι, που αυτή τη φορά θα είναι μικρό καλοκαιράκι αφού, καιρού επιτρέποντος (και εδώ έχουμε αστάθεια, διότι μετά τον απρόβλεπτο μίνι καύσωνα στα μέσα Μαίου, ήρθαν μπόρες και κρύο…), η τουριστική σεζόν δεν θα είναι πάνω από 70 ημέρες κι αυτή με αρκετές δυσκολίες, όσον αφορά την τήρηση των στενάχωρων πλην απαραίτητων μέτρων (μάσκες, γάντια, απολυμάνσεις, αποστάσεις κλπ). Το σχέδιο του Χάρη Θεοχάρη,RestartTourism, μένει να αποδειχθεί αν θα είναι αποτελεσματικό και αν θα έχει τύχη…
Παράλληλα, εν αναμονή των επενδύσεων (…αργούν πολύ) και των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας πρωτίστως, σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια για ανάκαμψη παίζουν τα ποικίλα ενεργειακά/περιβαλλοντικά project, αφού διαμορφώνουν αδιαμφισβήτητο κλίμα προόδου. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης -επιτέλους-, έχει ως στόχο, όπως δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, όχι απλά και μόνο να περάσουμε σε μια νέα εποχή αλλά να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, να υπάρχει και προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας σε αυτή την πολιτική, όχι μόνο στο περιβαλλοντικό, αλλά και στο αναπτυξιακό επίπεδο. Η παράταση των οικοδομικών αδειών, αυτών που είναι εκκρεμείς μέχρι τα τέλη του 2022 για την ολοκλήρωση της κατασκευής, έχει την ίδια ώρα, στόχο να μην υπάρχουν προβλήματα με την κατασκευή των επιμέρους κτηρίων, ώστε να ανασάνει η αγορά. Βεβαίως, προγραμματίζεται και η διενέργεια τρίτου κύκλου του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», το φθινόπωρο, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης, που θα φθάνει τα 350 εκατ. ευρώ-με Χατζηδάκη ξεκίνησε το όλο πρόγραμμα το 2009, με Χατζηδάκη ολοκληρώνεται και ασφαλώς εντάσσεται στη γενικότερη ενεργειακή και περιβαλλοντικής πολιτική, με “πράσινο” πρόσημο.
Δίπλα στα παραπάνω, μάχη για να διατηρήσουν τη δυναμική που έχουν αποκτήσει στις διεθνείς αγορές δίνουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, μέσα σε ένα αβέβαιο και εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Όπως τονίζει η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε πλήρως το σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία και αναπόφευκτα επηρεάζει και τη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους άντεξαν τις πιέσεις, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης.