50 πρόβατα χρησιμοποιεί η Volkswagen στο εργοστάσιο που έχει στην περιοχή Chattanooga του Τενεσί.
Σίγουρα δημιουργεί απορία η παραπάνω πρόταση όμως υπάρχει ένας πάρα πολύ καλός λόγος γι’ αυτό.
Το εργοστάσιο στην Chattanooga απασχολεί 4.000 εργαζόμενους. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων, αλλά η δουλειά τους είναι να ασχολούνται με ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο.
Ήδη από το 2013 η Volkswagen έχε κατασκευάσει ένα πολύ μεγάλο πάρκο με φωτοβολταϊκά, ώστε να καλύπτεται μέρος των αναγκών του εργοστασίου σε ρεύμα. Συγκεκριμένα, το πάρκο έχει 33.600 στοιχεία η έκταση που καλύπτει φτάνει τα 133.546 τετραγωνικά μέτρα και παράγει 9.5 Megawatt ενέργειας. Πρόκειται για ένα νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στο 12.5% των αναγκών που έχει το εργοστάσιο.
Μπορεί στις φωτογραφίες από ψηλά τα φωτοβολταϊκά πάρκα να δείχνουν ιδιαίτερα αδρανή, όμως προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά και εργασίες που πρέπει να γίνονται σε τακτική βάση.
Μία βασική συνθήκη είναι ότι το έδαφος πρέπει να είναι σταθερό. Προκειμένου να αποφευχθεί, λοιπόν, η διάβρωση οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων αφήνουν επίτηδες να αναπτυχθεί χορτάρι, ώστε οι ρίζες του να συγκρατούν το χώμα και εκείνο να μην απομακρύνεται.
Δείτε ακόμα
Ωστόσο, δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα. Το χορτάρι κάποια στιγμή μεγαλώνει πολύ και φτάνει να κρύβει τον ήλιο από τα πάνελ, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους. Εδώ έρχονται να δώσουν τη λύση τα πρόβατα.
Τα φιλήσυχα ζώα κάνουν βόλτες κάτω από τα πάνελ, τρώνε το χορτάρι και έτσι κρατάνε το ύψος του υπό έλεγχο. Μάλιστα, έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά σε σχέση με κάποιες μηχανικές μεθόδους, καθώς φτάνουν και σε πιο δύσκολα σημεία.
Στα πρόβατα αρέσει να κάθονται κάτω από τα πάνελ καθώς εκείνα προσφέρουν τη σκιά τους, ενώ αντίστοιχα τα 50 πρόβατα που κάθονται εκεί προσφέρουν λίπασμα στο έδαφος.
Ουσιαστικά, λοιπόν, υπάρχει ένα κύκλος ο οποίος λειτουργεί συνεχώς. Τα 50 πρόβατα έχουν σκιά, τρώνε το χορτάρι και ταυτόχρονα το λιπαίνουν, εκείνο συγκρατεί το έδαφος αλλά χωρίς να καλύπτει τα πάνελ και τα τελευταία παράγουν καθαρή ενέργεια για να καλυφθεί το 1/8 των αναγκών του εργοστασίου.
Τέλειος κύκλος.