Η πεποίθηση ότι οι άντρες οδηγούν καλύτερα από τις γυναίκες, αποτελεί ακόμα ένα στερεότυπο της ελληνικής κοινωνίας.
Εν έτει 2024 η φαλλοκρατική και σεξιστική αυτή άποψη δεν έχει ένθερμους υποστηρικτές μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ακόμα χώρες. Στη Γαλλία λοιπόν γίνεται μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις για τις γυναίκες οδηγούς, μέσω μιας καμπάνιας για την οδική ασφάλεια.
Το σλόγκαν της εν λόγω καμπάνιας είναι «οδήγησε όπως οι γυναίκες» και προωθείται από την Victimes & Citoyens (Θύματα και Πολίτες), μια γαλλική ένωση οδικής ασφάλειας. Κάποιοι ίσως βιαστούν να μιλήσουν για μια φεμινιστική εκστρατεία που κρύβεται από πίσω, αλλά η προτροπή «οδήγησε όπως οι γυναίκες» βασίζεται σε επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι οι άνδρες αποτελούν μεγαλύτερη πηγή κινδύνου πίσω από το τιμόνι.
Γυναίκες: Τα στατιστικά είναι υπέρ τους
Αναλυτικότερα, στη Γαλλία οι άνδρες ευθύνονται για το 84% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, για το 75% πρόκλησης σοβαρών τραυματισμών και εμφανίζονται στο συντριπτικό ποσοστό του 93% στα περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις νεαρές ηλικίες.
Αντιθέτως οι γυναίκες οδηγοί κάνουν πολύ λιγότερες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και έχουν οκτώ φορές λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Το επόμενο επιχείρημα που μπορεί να υποστηρίξουν κάποιοι είναι ότι οι άντρες οδηγοί είναι περισσότεροι για αυτό τα ποσοστά τους είναι υψηλότερα, κάτι που επίσης καταρρίπτεται με στοιχεία.
Οι γυναίκες αποτελούν το 42% των οδηγών της Γαλλίας και παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι τα ετήσια χιλιόμετρα που διανύουν (11.200 χλμ.) είναι αρκετά κοντά σε αυτά των ανδρών (12.500 χλμ.). Αφίσες της Victimes & Citoyens βρίσκονται ήδη σε σταθμούς του μετρό στη Γαλλία, με κωδικούς QR για όσους θέλουν να επαληθεύσουν τα δεδομένα και τις πηγές στο διαδίκτυο.
Αν τώρα αναρωτιέστε πως οδηγεί μια γυναικά, η συμπεριφορά της πίσω από το τιμόνι είναι πιο ευγενική, λιγότερη επιθετική, παίρνει λιγότερα ρίσκα, τηρεί συγκριτικά περισσότερο τα όρια ταχύτητας και εξετάζει καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους. Πιστεύετε ότι μια ανάλογη καμπάνια στην Ελλάδα θα προκαλούσε αντιδράσεις ή θα βοηθούσε πραγματικά να μειωθούν τα πολλά σοβαρά και θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους μας;