Το συγκεκριμένο Skoda Enyaq είναι απόδειξη ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν προορίζονται μόνο για αστικές μετακινήσεις, αλλά και για μακρινά ταξίδια.
Το κίτρινο Enyaq που βλέπετε στις φωτογραφίες έζησε μια περιπέτεια, καθώς κατάφερε να διανύσει πάνω από 33.000 χλμ. στα εδάφη της Αφρικής, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το πλήρωμα του Enyaq ήταν ένα ζευγάρι Ολλανδών εξερευνητών, ο λόγος για τον Μάαρτεν φαν Πελ και την Ρένσκε Κοξ, οι οποίοι απέδειξαν ότι όταν κυνηγάς με πάθος το όνειρό σου, κανένα εμπόδιο δε μπορεί να σε σταματήσει. Για το σκοπό αυτό ίδρυσαν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και με τη βοήθεια περίπου τριάντα πέντε συνεργατών τα κατάφεραν.
Σε μια Ήπειρο, όπως η Αφρική, που το ρεύμα της ηλεκτροκίνησης δεν έχει φτάσει ακόμα, το Enyaq κατάφερε να ανταπεξέλθει. Πολύτιμος σύμμαχος για την εξεύρεση ενέργειας ήταν τα πτυσσόμενα ηλιακά πάνελ που διέθετε, τα οποία όταν απλώνονταν κάτω από τον καυτό αφρικάνικο ήλιο καταλάμβαναν μια έκταση 60 τετραγωνικών μέτρων. Σημειώνεται ότι προσέφεραν το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάστηκε το Enyaq για να διανύσει τα 33.000 χλμ.
Οι υπόλοιπες τροποποιήσεις που έγιναν στο Enyaq αφορούσαν στην αναδιαμόρφωση του πίσω τμήματος για μέγιστο αποθηκευτικό χώρο, τοποθετήθηκε μια σκηνή στην οροφή του, ενώ για καλύτερη πρόσφυση φόρεσε εκτός δρόμου ελαστικά. Ο Μάαρτεν φαν Πελ και η Ρένσκε Κοξ όταν επέστρεψαν αποφάσισαν να δωρίσουν το Enyaq στο Μουσείο της Skoda στην Τσεχία, όπου θα εκτίθεται σε έκθεση από τις 10 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η Skoda τους αντάμειψε δίνοντας τους τα κλειδιά ενός νέου τετρακίνητου Enyaq 85x Laurin & Klement, το οποίο διαθέτει μεγαλύτερη μπαταρία (82 kWh) και νέο ηλεκτροκινητήρα 285 ίππων (210 kW). Η ισχύς φόρτισης έχει επίσης αυξηθεί στις 175 kW, επιτρέποντας στη μπαταρία να φορτίζει από 10-80% σε μόλις 28 λεπτά.