Παρότι η τηλεοπτική παραγωγή της Formula 1 καλύπτει ηχητικά τις άσεμνες παρεκτροπές των οδηγών στη ραδιοεπικοινωνία με τους μηχανικούς τους κατά τη διάρκεια των GP, ο πρόεδρος της FIA Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ θεωρεί ότι πλέον το φαινόμενο έχει παραγίνει.
Έτσι, η επικεφαλής της Ομοσπονδίας ζήτησε από τη FOM (Formula One Management) να περιορίσει αυτά τα μηνύματα στη ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα motorsport.com.
“Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στο σπορ μας, το μότορσπορ, και τη μουσική ραπ. Δεν είμαστε ράπερς, ξέρετε. Πόσες φορές το λεπτό λένε τη λέξη από ‘F’; Δεν είμαστε έτσι”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIA.
Παράλληλα, ο Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ -ο ίδιος πρώην οδηγός ράλι και 14 φορές πρωταθλητής Μέσης Ανατολής- είπε ότι και οι ίδιοι οι οδηγοί έχουν μερίδιο της ευθύνης: “Ξέρω, ήμουν κι εγώ οδηγός. Στην ένταση της στιγμής, όταν νιώθεις ότι ένας άλλος οδηγός σε ώθησε έξω…
Όταν οδηγούσα στη σκόνη [σε τέτοιες περιπτώσεις] αναστατωνόμουν. Αλλά επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τη συμπεριφορά μας. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι.
Και τώρα με την τεχνολογία όλα βγαίνουν ζωντανά στον αέρα και όλα ηχογραφούνται. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να μελετήσουμε το εξής: περιορίζουμε ό,τι λέγεται δημόσια;
Φανταστείτε να κάθεστε με τα παιδιά σας και να βλέπετε τον αγώνα, και ξαφνικά κάποιος να χρησιμοποιεί όλες αυτές τις βρώμικες λέξεις. Τι θα πουν τα παιδιά ή τα εγγόνια σας; Τι θα τα μαθαίνατε, αν αυτό είναι το σπορ σας;”, πρόσθεσε ο Μπεν Σουλαγέμ.
Και επιβεβαίωσε ότι ήδη η FIA έχει κάνει κινήσεις προς τη FOM να περιορίσει τη μετάδοση ηχητικών μηνυμάτων της ραδιοεπικοινωνίας των οδηγών με τις ομάδες τους που περιέχουν βρώμικη γλώσσα.
“Μπορούμε και το κάνουμε. Εμείς ήμασταν εκείνοι που επιτρέψαμε τη μετάδοση περισσότερων μηνυμάτων [της ραδιοεπικοινωνίας] στην τηλεόραση. Αλλά έχουμε κανόνες, και οι κανόνες είναι εδώ για το καλό του σπορ, οι κανόνες είναι για να αστυνομεύονται και να τηρούνται επίσης”, κατέληξε ο πρόεδρος της FIA.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το καλοκαίρι που πέρασε η Ομοσπονδία έκανε ορισμένες προσαρμογές στο άρθρο περί ‘ανάρμοστης συμπεριφοράς’ των μελών της F1 και μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της ανέφερε: “Στο πλαίσιο της διαρκούς μας μάχης ενάντια στη διαδικτυακή καταπίεση, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των αρνητικών σχολίων των οδηγών και των μελών των ομάδων, με το μίσος που διαχέεται ενάντια στους επισήμους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο τελευταίο Παγκόσμιο Συμβούλιο του Μότορσπορ, τα μέλη ενέκριναν μια αλλαγή στον ορισμό της ‘ανάρμοστης συμπεριφοράς’ στον Αγωνιστικό Κώδικα, μετά από περιστατικά όπου υψηλού προφίλ μέλη του αθλήματός μας έκαναν δηλώσεις προς αξιωματούχους οι οποίες ήταν ικανές να υποκινήσουν κακοποιητική συμπεριφορά”.