Οι υαλοκαθαριστήρες βρίσκονται στην υπηρεσία των οδηγών για παραπάνω από έναν αιώνα, απομακρύνοντας το νερό από το παρμπρίζ σκουπίζοντας το
Μπορεί -δυστυχώς- να έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει βροχή τους τελευταίους μήνες στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, ωστόσο έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες σταγόνες βροχής και οι υαλοκαθαριστήρες βγήκαν από την… ύπνωση.
Ειδικά δε στο ψιλόβροχο είναι περισσότερο εμφανής η φθορά των υαλοκαθαριστήρων, όταν δεν διώχνουν το νερό στο 100% ή ακούγονται οι ενοχλητικοί και πολλές φορές ανατριχιαστικοί θόρυβοι. Οι εταιρείες κατασκευής των υαλοκαθαριστήρων δοκιμάζουν την αντοχή των ελαστικών τμημάτων και τους υποβάλλουν σε δοκιμές, ώστε να έχουν ενδείξεις για τη διάρκεια ζωής του, που ωστόσο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Υαλοκαθαριστήρες: Σύσταση για αλλαγή ανά εξάμηνο
Θεωρητικά, οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να αλλάζονται δύο φορές το χρόνο, συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Μελέτες έχουν δείξει πως λειτουργούν ικανοποιητικά για 500 κύκλους, ωστόσο ανάλογα τις καιρικές συνθήκες ή τις συνθήκες στάθμευσης του αυτοκινήτου, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια ζωής. Αν για παράδειγμα τους καλοκαιρινούς μήνες το αυτοκίνητο δεν σταθμεύει σε κλειστό χώρο και είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και τη ζέστη, είναι λογικό πως η φθορά των ελαστικών τμημάτων είναι μεγαλύτερη, άσχετα αν χρησιμοποιούνται ή όχι.
Εκτός από τον έλεγχο των υαλοκαθαριστήρων, πρέπει να ελέγχεται τακτικά και η στάθμη του πλυστικού υγρού, ειδικά πριν από ταξίδια. Μπορεί πλέον όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα να ειδοποιούν τον οδηγό πότε αδειάζει το δοχείο, ωστόσο είναι… στατιστικά βεβαιωμένο ότι θα αδειάσει όταν θα το χρειαζόμαστε περισσότερο.
Μην παραλείπουμε ακόμα, να αλλάζουμε και τον πίσω υαλοκαθαριστήρα, καθώς το πίσω παρμπρίζ, ειδικά στα πολλά SUV και hatchbacks που κυκλοφορούν, λερώνεται περισσότερο λόγω των στροβιλισμών των σταγονιδίων νερού που μεταφέρουν και… λάσπη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και φυσικά στο πίσω παρμπρίζ.
Επιπροσθέτως, καλό είναι να επιλέγουμε και τα πιο ποιοτικά υγρά καθαρισμού, ειδικά εκείνα που συνεισφέρουν στην απομάκρυνση των… εντόμων, που ειδικά στα ταξίδια με υψηλές ταχύτητες χτυπούν το παρμπρίζ και το μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου.
Στην αγορά κυκλοφορεί πλήθος καθαριστικών υγρών, ενώ τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους και απορρυπαντικές ταμπλέτες που διαλύονται μέσα στο δοχείο, μαζί με νερό βρύσης και είναι αρκετά αποτελεσματικές. Σε περίπτωση που επιλέξουμε συμπυκνωμένα υγρά, θα πρέπει να προσέξουμε την αναλογία ανάμειξης με το νερό, ώστε να έχουν το σωστό ιξώδες.
Επιπλέον τα ειδικά αυτά υγρά προστατεύουν όλα το πλυστικό σύστημα, ακροφύσια, σωληνάκια, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες
Καθώς ο χειμώνας έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του και με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων να κάνουν λόγο για έντονες βροχοπτώσεις, καλό είναι να ελέγξουμε τους υαλοκαθαριστήρες και την αποτελεσματικότητά τους και να προβούμε σε αλλαγή, αν αφήνουν κηλίδες από νερό κατά τη λειτουργία τους ή αν προκαλούν τον χαρακτηριστικό, ενοχλητικό θόρυβο του ελαστικού που δεν ολισθαίνει ομαλά στο παρμπρίζ.