Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πλέον απαραίτητες τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο η επιλογή του κατάλληλου τύπου δεν είναι απλή υπόθεση.
Μπορεί τα χειμερινά ελαστικά να θεωρούνται η καλύτερη λύση για οδήγηση σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης, αλλά με την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας να ζούν εντός αστικού ιστού και με περιορισμένους χώρους για την αποθήκευση του δεύτερου σετ ελαστικών, δεν είναι εφικτό για την πλειοψηφία των οδηγών. Οπότε η πιο ενδεδειγμένη λύση για οδήγηση σε χιόνι, είναι η τοποθέτηση αλυσίδων.
Το πιο σημαντικό κριτήριο ίσως για την επιλογή του κατάλληλου τύπου αλυσίδας, είναι η ευκολία τοποθέτησης, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σίγουρα δεν είναι ότι πιο εύκολο να προσπαθείς να βάλεις αλυσίδες στους κινητήριους τροχούς με κρύο, με χιόνι ή και νύχτα, σε κάποιο πάρκινγκ μαζί με δεκάδες άλλα αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει για τον ίδιο λόγο.
Ένας άλλος κρίσμος παράγοντας για την επιλογή του κατάλληλου τύπου αλυσίδας, είναι οι… διαστάσεις των ελαστικών. Οι κλασικές αλυσίδες δεν καλύπτουν όλες τις διαστάσεις ελαστικών και ο οδηγός θα πρέπει να καταφύγει σε διαφορετικού τύπου αντιολισθητικό μέσο, με αρκετές φορές πολύ υψηλό κόστος. Σε κάποια δε σπορ αυτοκίνητα, με χαμηλές αναρτήσεις, δεν υπάρχει επαρκής χώρος μεταξύ τροχού και φτερού, ώστε να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε τις κλασικές αλυσίδες και τότε είναι μονόδρομος η επιλογή άλλης λύσης.
Αντιολισθητικές αλυσίδες: Σωστή επιλογή και… προπόνηση
Αφού επιλέξουμε τον τύπο της αλυσίδας που ταιριάζει στο αυτοκίνητο και τα ελαστικά που διαθέτει, θα χρειαστεί να κάνουμε αρκετές δοκιμές για να τις τοποθετήσουμε, σε ασφαλές έστω περιβάλλον. Δεν αρκεί δηλαδή να τις προμηθευτούμε, να τις έχουμε στο χώρο αποσκευών και να προσπαθήσουμε να τις τοποθετήσουμε πρώτη φορά εν μέσω… χιονοθύελλας.
Αφού τις τοποθετήσουμε, στους κινητήριους πάντα τροχούς, ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή των αλυσίδων για την μέγιστη ταχύτητα (συνήθως 50 χλμ./ώρα) και τις αφαιρούμε όταν δεν υπάρχει πια χιόνι για να μην καταπονούμε περαιτέρω αναρτήσεις και ελαστικά, αλλά και να μην καταστρέψουμε το αντιολισθητικό μέσο.
Σε κάθε περίπτωση οδηγούμε με σύνεση και προσοχή, αποφεύγοντας τις υπερβολές, ειδικά όταν το ύψος του χιονιού είναι αρκετό, που μπορεί να κρύβει και παγίδες.
Εκτός όμως από τα αντιολισθητικά μέσα που έχουμε επιλέξει για τις χειμερινές εξορμήσεις, θα πρέπει να έχουμε και πρόσθετο εξοπλισμό για την ευκολότερη τοποθέτησή τους, αλλά και την αποφυγή τραυματισμών.
Στα «πρέπει» που πρέπει να διαθέτουμε, είναι γάντια, φωσφορίζον γιλέκο, δυνατό φακό, κάποιο αδιάβροχο κάλυμμα για να στηριχτούν τα γόνατά μας κατά την τοποθέτηση.
Προσοχή στις μετακινήσεις με έντονα καιρικά φαινόμενα και καλές χειμερινές διαδρομές