Το σκεπτικό είναι απλό: Δουλειά και μετά γραμμή για το σπίτι. Απαγόρευση κυκλοφορίας, παντόφλα, καναπές, τηλεόραση, scrolling, ύπνος. Δεν διαφαίνεται το lockdown στη Θεσσαλονίκη να διαρκέσει μόνο 14 μέρες. Ομιλούμε για καραντίνα μέχρι τέλος Νοεμβρίου και βλέπουμε…
Με τη Μέρκελ μπορεί να διαφωνεί ο καθένας. Αλλά μέσα στη γενικότερη τρέλα και το πάρτι δηλώσεων από σοβαρούς, ειδήμονες, επιστήμονες και ψεκασμένους (βρίθουν στα social media), νομίζω ότι είπε το πιο σωστό: Όλες, μα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε ένα lockdown 15-30 ημερών, να εξαφανιστεί ο ιός. Όπως έγινε στην Κίνα. Και ακόμα πιο πετυχημένα στην Ταιβάν, η οποία, λέει, έχει να δει κρούσμα από τον… Απρίλιο.
Για την Οικονομία, νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Μπορεί η Γερμανία να έχει πλεονάσματα για να υποστηρίξει η κυβέρνησή της μέτρα στήριξης λόγω του β’ κύματος της πανδημίας, αλλά η Ευρώπη, οι Βρυξέλλες, ήρθε η ώρα να δώσουν το πράσινο φως για δημοσιονομική ευελιξία. Η καταστροφή που έγινε στην Οικονομία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας αλλά και αυτή που γίνεται τώρα, είναι ανυπολόγιστη. Κλειστές, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, στοιχίζουν στο ΑΕΠ σχεδόν… 500 εκατ. ευρώ την ημέρα!
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να «μαζευτεί» σε λίγους μήνες. Ούτε καν σε έναν χρόνο. Αν θέλει η Ευρώπη να δείξει την αλληλεγγύη της σε προβληματικές Οικονομίες, όπως η ελληνική ή η ιταλική, θα πρέπει να δώσει χρόνο για να φτιάξουν τα κράτη τις Οικονομίες τους. Και πώς θα φτιαχτούν οι Οικονομίες; Με τις επενδύσεις. Εμείς έχουμε να υπολογίζουμε σε Microsoft, Amazon, Pfizer, στους Αμερικανούς που «πολιορκούν» τα ναυπηγεία μας και τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, και πολλά άλλα. Τίποτα δεν μοιάζει χαμένο. Αύριο θα είναι ευκαιρία, όπως έγραφε ένας σοφός του 19ου αιώνα… Αρκεί να είμαστε υγιείς για να προλάβουμε!