Η κακοκαιρία «Λέανδρος» έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας, ενώ αναμένεται η επέλαση της και στην υπόλοιπη χώρα.
Το σκηνικό του καιρού συνθέτουν χαμηλότατες θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις, χιόνια και παγετός. Βρισκόμαστε λοιπόν στην καρδιά του χειμώνα και οι οδηγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς πίσω από το τιμόνι.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα σχετικά προβλήματα για τους οδηγούς είναι το θάμπωμα των παραθύρων και των παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Ωστόσο δε γνωρίζουν όλοι το σωστό τρόπο για το λύσουν. Ποιος είναι αυτός; Αρχικά να πούμε ότι η αντίθεση μεταξύ της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας και της υψηλότερης θερμοκρασίας εντός του οχήματος προκαλεί θάμπωμα σε παράθυρα και παρμπρίζ.
Ο οδηγός πρέπει να ενεργοποιήσει τον κλιματισμό στην υψηλότερη σκάλα και να στέψει τους αεραγωγούς προς τις γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου. Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν κουμπί για γρήγορο ξεθάμπωμα. Αν οδηγείτε με θαμπωμένα παρμπρίζ μειώνεται σημαντικά η ορατότητα σας, επομένως κινδυνεύετε να εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα. Η ιδανική θερμοκρασία που συνιστάται για τον κλιματισμό είναι στους 21,5 βαθμούς Κελσίου.
Καταλαβαίνουμε ότι κρυώνετε, αλλά δεν πρέπει να φοράτε χοντρά μπουφάν όταν οδηγείτε, καθώς περιορίζεται σημαντικά η ευελιξία σας πίσω από το τιμόνι, άρα επηρεάζεται αρνητικά η ασφάλεια σας. Αν το αυτοκίνητα σας εξοπλίζεται με θερμαινόμενα καθίσματα ενεργοποιήστε τα μόλις επιβιβαστείτε και βγάλτε τα μπουφάν. Στη συνέχεια προσαρμόστε τη λειτουργία των θερμαινόμενων καθισμάτων και αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση τους.
Αν τώρα είστε λάτρης των χειμερινών σπορ προφανώς θα θέλετε να διασκεδάσετε πάνω στο παχύ κατάλευκο χιόνι. Για τη σωστή μεταφορά του εξοπλισμού σας π.χ χιονοπέδιλα φροντίστε να τα στερεώσετε καλά με ιμάντες στο χώρο αποσκευών και να τα έχετε μέσα στις θήκες τους, ώστε να μην μετακινηθούν και προκαλέσουν τραυματισμό σε κάποιο απότομο φρενάρισμα.
Εναλλακτικά τοποθετήστε τα στη σχάρα οροφής και μη ξεχάσετε οι άκρες τους να κοιτάζουν πάντα προς τα πίσω. Να θυμάστε επίσης ότι ένα σε υπερφορτωμένο αυτοκίνητο ο χρόνος πέδησης αυξάνεται, ειδικά όταν οι τροχοί πατάνε σε ολισθηρές επιφάνειες όπως νερό, χιόνι και πάγος, άρα κρατάμε μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας.
Τσεκάρετε πριν αναχωρήσετε την πίεση του αέρα στα ελαστικά και γεμίστε το ρεζερβουάρ καυσίμου ώστε σε περίπτωση βλάβης ή οποιουδήποτε άλλου συμβάντος να μπορείτε να χρησιμοποιήστε τη θέρμανση του αυτοκινήτου μέχρι να έρθει η οδική βοήθεια. Ζωτικής σημασίας φυσικά είναι οι αλυσίδες για τους τροχούς, αλλά φροντίστε να έχετε προπονηθεί από πριν στην τοποθέτηση τους…