Με πολλά «αν» μπήκε ο Απρίλιος χωρίς ψέματα αυτή τη φορά, αντίθετα με ότι συνηθίζεται. Η παράδοση σπάει όταν οι συνθήκες το απαιτούν, ειδικά όταν είναι εξαιρετικά αντίξοες. Η κακή κληρονομιά του Μαρτίου στη διεθνή και την εγχώρια οικονομία δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, αντιθέτως επιβάλλεται να υπάρξει πανκινητοποίηση και συνένωση δυνάμεων. Το μεγάλο τεστ της παγκοσμιοποίησης είναι τώρα, καθώς, στην κρίση ενισχύεται η εσωστρέφεια και κάθε χώρα με ένα μοιραίο αυτοματισμό επιχειρεί να διευθετήσει μόνη τα του οίκου της. Μένει κι αυτή …σπίτι! Η δική μας, απολύτως εξαρτώμενη από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις έχει ρόλο διαχειριστικό και μόνο, σε πρώτη φάση και αυτός βραχύβιος. Διότι, ούτε ο πρωτογενής τομέας της είναι ισχυρός, ούτε τα αποθέματά της είναι τέτοια που να την διασφαλίσουν για καιρό με τους διακόπτες στο off…
Ασφαλώς, 800.000 επιχειρήσεις ωφελούνται από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Θετικό είναι και το γεγονός ότι επεκτείνεται η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ για τους εργαζομένους, καλύπτοντας 1,7 εκατ. μισθωτούς ή το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Για το 99% των επιχειρήσεων, που καλύπτονται από τα μέτρα προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία. Για τις βεβαιωμένες οφειλές Απριλίου παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Παράλληλα, καθιερώνεται το σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόκειται για ένα σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα,το συνολικό πακέτο για τη στήριξη της οικονομίας και την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ- ποσοστό πολύ υψηλότερο του μέσου όρου. Αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουμε την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη, αλλά παροδική» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε πως απαιτείται ψυχραιμία και ρεαλισμός…
Να συμφωνήσουμε, αλλά να δούμε, ενδεικτικά έστω, και τι γίνεται στις μεγάλες οικονομίες, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τις διαφορές μεγεθών για να είμαστε, όντως… ρεαλιστές. H Αυστραλία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 130 δις δολ., για να επιδοτήσει τους μισθούς των εργαζομένων, εκ μέρους των εργοδοτών για 6 μήνες. Το πρόγραμμα λέγεται jobkeeper, σε αντίθεση με το επίδομα jobseeker των άνεργων. Με τον τρόπο αυτό βοηθάει τις επιχειρήσεις να μείνουν σε «χειμερία νάρκη», χωρίς να απολύσουν τους εργαζόμενους. Το επίδομα είναι τουλάχιστον 3000 δολ. το μήνα για κάθε εργαζόμενο που παραμένει στα βιβλία μιας εταιρείας. Χωρίς να χρειάζεται να εργαστεί… Δεν θα χτυπήσουν πτώχευση πολλές επιχειρήσεις. Μικρές και μεγάλες. Δεν θα αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας. Ούτε θα χρειαστεί να μπουν εκατομμύρια άνθρωποι στις λίστες των επιδομάτων πρόνοιας, και, όταν βγει η χώρα από την λεγόμενη «hypernation» θα μπορούν οι jobkeepers να παραμείνουν στην εργασία τους. Ουάου!
Στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα, το πακέτο μαμούθ των 2,2 τρις δολ για την οικονομία, «ζαλίζει» εμάς τους φτωχούς. Όμως, δεν επαναπαύονται σε αυτό. Μέσα σε λίγε ημέρες, οι τοπικές διοικήσεις πέτυχαν και ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά ολόκληρης της κοινωνίας που μετατρέπεται, ουσιαστικά, σε «εργατικό δυναμικό» για το κοινό όφελος. Σε δημοτικές αίθουσες σε όλη την Αμερική, οι δήμαρχοι και το προσωπικό τους προσπαθούν να βρουν δημιουργικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Οι πόλεις συγκεντρώνουν γρήγορα αντιδράσεις και ιδέες για την καταπολέμηση της πανδημίας από εμπειρογνώμονες, ηγέτες της κοινότητας και άλλες τοπικές κυβερνήσεις σε όλη τη χώρα. Αυτή η ανταλλαγή και διασταύρωση των ιδεών πολιτικής μέσω Twitter, Slack, κειμένων και εικονικών συναντήσεων πραγματοποιείται με μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα και εμβέλεια. Τοπικές διοικήσεις αναπτύσσουν νέες, τολμηρές και ενίοτε μη δοκιμασμένες στρατηγικές μέσα σε λίγες ώρες, αντί για εβδομάδες ή μήνες, που είχαν προηγουμένως. Καθώς οι ηγέτες εφαρμόζουν επιθετικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, είναι επιβεβλημένη η γρήγορη συλλογή δεδομένων σχετικά με το τι λειτουργεί και η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στους αρμοδίους των άλλων πόλεων. Και ιδού μερικά από τα νέα εγχειρίδια οικονομίας, στέγασης, εκπαίδευσης και ποινικής δικαιοσύνης, τα οποία οι τοπικές κυβερνήσεις χτίζουν για να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους κατοίκους τους καθώς ξετυλίγεται η κρίση. Άρση των διακοπών στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και διαγραφή των τόκων και τελών επανασύνδεσης. Μορατόριουμ για εξώσεις και πλειστηριασμούς. Ακόμη και μείωση του πληθυσμού των φυλακισμένων γρήγορα και με ασφάλεια. Διεύρυνση υπηρεσιών για τους άστεγους. Παροχή δωρεάν γευμάτων σε παιδιά. Όλα τα παραπάνω αποδίδουν θαυμάσια την έννοια του «ρεαλισμού», που διαφέρει, τελικά, από την ελληνική αντίληψη…