Δάφνινα στεφάνια έπαιρναν οι νικητές των Γκραν Πρι της Formula 1 για πάρα πολλά χρόνια, όμως στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 αυτή η παράδοση σταμάτησε. Ωστόσο, στον φετινό βρετανικό αγώνα η παράδοση θα αναβιώσει.
Στον αγώνα που θα γίνει στην πίστα του Silverstone το τριήμερο 16 – 19 Ιουλίου θα υπάρξει μία σημαντική αλλαγή. Οι κατατακτήριες θα γίνουν Παρασκευή απόγευμα, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου θα έχουμε αγώνα sprint, δηλαδή έναν σύντομο αγώνα 100 χλμ. ο οποίος θα καθορισει τη σειρά εκκίνησης στον κανονικό αγώνα, εκείνον της Κυριακής.
Sprint αγώνες. Όλοι γι’ αυτό μιλάνε, όμως τι είναι τελικά;
Εκείνοι που θα τερματίσουν πρώτοι στον αγώνα sprint θα πάρουν επιπλέον βαθμούς. Ο νικητής θα πάρει 3, ο δεύτερος 2 και ο τρίτος 1 βαθμό.
Όμως, εκτός από επιπλέον βαθμούς θα πάρουν και δάφνινα στεφάνια.
Η FIA ανακοίνωσε ότι οι νικητές του αγώνα sprint δε θα ανέβουν στο βάθρο, καθώς αυτό παραμένει προνόμιο εκείνων που θα τα καταφέρουν στον αγώνα της Κυριακής. Ωστόσο, θα απονεμηθεί από ένα δάφνινο στεφάνι στον καθένα, ως ενθύμιο της νίκης τους.
Τα δάφνινα στεφάνια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Formula 1 ήδη από τον πρώτο αγώνα στην ιστορία του αθλήματος, ο οποίος έγινε στο Silverstone το 1950. Άλλες φορές απονέμονταν μόνο σε εκείνον που είχε κερδίσει τον αγώνα και άλλες δίνονταν και στους τρεις που ανέβαιναν στο βάθρο.
Ωστόσο, από το 1985 και μετά σταμάτησε αυτή η παράδοση. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν οι χορηγοί. Οι εταιρείες που έδιναν χρήματα στις ομάδες ενοχλούνταν από τα στεφάνια. Οι οδηγοί τα φορούσαν στο βάθρο, τη στιγμή δηλαδή που οι κάμερες είχαν τα καλύτερα πλάνα κάποιου. Επρόκειτο για τηλεοπτικό χρόνο που οι χορηγοί ήθελαν εναγωνίως. Ωστόσο, η παρουσία των μεγάλων στεφανιών έκρυβε τα λογότυπα και η χορηγία έχανε το νόημά της σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, η παράδοση αυτή σταμάτησε.
Βέβαια συνεχίζεται άτυπα μέχρι και σήμερα από την Pirelli. Η ιταλική εταιρεία που προμηθεύει τα ελαστικά σε όλες τις ομάδες δίνει στους τρεις οδηγούς που ανεβαίνουν στο βάθρο καπελάκια με το λογότυπό της, τα οποία φοράνε κατά την απονομή. Σε αυτά υπάρχουν ραμμένα δύο κλαδιά δάφνης με χρυσή κλωστή, ώστε να θυμίζει αυτή την παράδοση.