Μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό, αλλά το να ρυθμίσεις σωστά το κάθισμα οδηγού, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται γνώση.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η σωστή θέση οδήγησης είναι η άνετη. Ωστόσο η σωστή θέση είναι αυτή που ενισχύει την ασφάλεια του οδηγού. Πάμε λοιπόν να δούμε πως πρέπει να ρυθμιστείς σωστά το κάθισμά σου.
1. Η πλάτη του καθίσματος πρέπει να είναι σε ορθή γωνία και όχι να γέρνει προς τα πίσω, ώστε να είμαστε πιο βολικά. Δεν πρέπει να οδηγούμε «ξαπλωμένοι», καθώς σε περίπτωση ενός απροόπτου η ζώνη ασφαλείας δε μπορεί να μας κρατήσει σωστά αν υπάρχει κενό ανάμεσα με το σώμα. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να «βυθιστεί» το σώμα προς τα κάτω από τη ζώνη ασφαλείας και να σκαλώσει στην περιοχή του λαιμού, κάτι που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες.
2. Σχετικά τώρα με την απόσταση των ποδιών από τα πεντάλ. Πρέπει πάντα να παραμένουν ελαφρώς λυγισμένα και μην τεντώνονται πλήρως. Βεβαιωθείτε όμως ότι μπορείτε να πατήσετε μέχρι το πάτωμα όλα τα πεντάλ, χωρίς να χρειάζεται να τεντωθείτε.
3. Τα χέρια πρέπει να κρατούν το τιμόνι παράλληλα, όπως οι δείκτες του ρολογιού όταν η ώρα είναι εννιά και τέταρτο. Αυτή η θέση των χεριών επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος ελιγμών και ταχύτερη αντίδραση σε ένα συμβάν, ενώ δε θα εμποδίσουν τον αερόσακο τη στιγμή που εκτινάσσεται, αφήνοντας ελεύθερο το σωστό χώρο.
Σημειώστε ακόμα ότι δεν πρέπει να είστε πολύ κοντά στο τιμόνι, ώστε και πάλι να μην επηρεαστεί η σωστή ανάπτυξη του αερόσακου. Ένα «κόλπο» για να βρείτε την καλύτερη απόσταση από το τιμόνι είναι η πλάτη σας να ακουμπάει στο κάθισμα και με τεντωμένα τα χέρια οι καρποί σας να ακουμπούν τη στεφάνη του τιμονιού.
4. Το προσκέφαλο του καθίσματος πρέπει οπωσδήποτε η κορυφή του να είναι στο ίδιο ύψος με το κεφάλι και πότε χαμηλότερα. Τέλος για να βρείτε τη σωστή απόσταση από την οροφή του αυτοκινήτου χρησιμοποιήστε το χέρι σας σε σχήμα όρθιας γροθιάς και βάλτε την πάνω από το κεφάλι σας. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα τραυματισμού στην άνω σπονδυλική στήλη εάν το αυτοκίνητο αναποδογυρίσει.