O Hamilton στο Γκραν Πρι του Κατάρ φέρει ένα διαφορετικό κράνος στα χρώματα του ουράνιου τόξου που στο πίσω μέρος αναγράφει ένα μήνυμα.
Αντί για το συνηθισμένο “We Rise Together” (ας μεγαλώσουμε μαζί), γράφει στο πίσω μέρος “We Stand Together” (ας μείνουμε ενωμένοι).
Aυτό έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η Formula 1 συχνά κατηγορείται ότι συνάπτει συμφωνίες με χώρες που δεν είναι πρωταθλητές της δημοκρατίας (το μήνυμα είναι για Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Τουρκία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Κίνα).
Διαβάστε ακόμα
Από την άλλη, υποστηρίζεται ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να συγχέεται με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και να σας θυμίσουμε την ιστορία του Τουρκικού Γκραν Πρι.
Είναι το 2006 χρονιά στην οποία έγινε θερμό πολιτικό επεισόδιο καθώς την απονομή για το Γκραν Πρι της Τουρκίας την έκανε ο Mehmet Ali Talat, ο οποίος είχε πλασαριστεί ως πρόεδρος του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου, το οποίο είχε αναγνωριστεί μόνο από την Τουρκία.
Μια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας που έγινε την τελευταία στιγμή, χωρίς η FIA να μπορεί να αλλάξει το «πρόσωπο» καθώς έγινε ακριβώς λίγα λεπτά πριν την απονομή
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Τουρκία να χρεωθεί με πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η FIA δεν εμπλέκει επ ουδενί το πολιτικό σκηνικό με τους αγώνες. Το πρόστιμο τελικά που κατέβαλε η Τουρκία ήταν 2.5 εκατομμύρια δολάρια και να μείνει εκτός από το παγκόσμιο καλεντάρι της Formula 1 για πάρα πολλά χρόνια. Επέστρεψε όμως αποκλειστικά λόγω της πανδημίας καθώς οι χώρες που φιγουράριζαν στο καλεντάρι είχαν ακυρώσει τον προγραμματισμένο τους αγώνα.
Ο Hamilton, που με τη Mercedes με τον αριθμό 44 θα ξεκινήσει από την pole position στο Γκραν Πρι του Κατάρ, για το μήνυμα στο κράνος του σχολίασε «Ως άθλημα και εγω προσωπικά, έχουμε τρέξει σε πολλές από αυτές τις χώρες αγνοώντας, κάποια προβλήματα που υπάρχουν. Είναι στο χέρι σας να επιλέξετε να μάθετε και να κάνετε το άθλημα πιο υπεύθυνο, φροντίστε να κάνετε κάτι όταν τρέχετε αυτά τα μέρη. Αυτό προσπάθησα να κάνω με αυτό το μήνυμα».