Πράσινο υδρογόνο, αυτή είναι η επιλογή της Ευρώπης προκειμένου να καλύψει τις μελλοντικές της ανάγκες στις μετακινήσεις.
Γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί το υδρογόνο την ανάπτυξη των τεχνολογιών γύρω από το υδρογόνο.
Ωστόσο, μέχρι τώρα η πρώτη επιλογή ήταν το γκρι υδρογόνο.
Φυσικά το πράσινο υδρογόνο και το γκρι είναι το ίδιο τελικό προϊόν, με το χρώμα να υποδηλώνει τη διαφορετική διαδικασία παραγωγής που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση.
Το γκρι υδρογόνο προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και συγκεκριμένα από φυσικό αέριο, με την παραγωγή του να οδηγεί στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Αντίθετα, το πράσινο υδρογόνο έχει πρακτικά μηδενικό αποτύπωμα, καθώς παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης. Δηλαδή με τη βοήθεια ηλεκτρικής ενέργειας το νερό διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο (κάθε μόριο νερού αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ένα οξυγόνου). Προκειμένου να είναι πράσινη όλη η διαδικασία πρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα να έχει παραχθεί με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν το κόστος. Το γκρι υδρογόνο κοστίζει περίπου 2 ευρώ ανά κιλό, ενώ το πράσινο ξεπερνάει τα 5 ευρώ ανά κιλό. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων σημαίνει ότι αυξάνεται και η τιμή του γκρι υδρογόνου.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να προωθήσει το πράσινο υδρογόνο μέσω των κατάλληλων επενδύσεων. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τις κατάλληλες κινήσεις η τιμή του μπορεί να πέσει στα 1.8 ευρώ ανά κιλό μέχρι το 2030.
Η επιλογή ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μάλιστα στηρίζει και προσωπικά αυτή τη μορφή του υδρογόνου.
Ένας ακόμα λόγος για την υιοθέτηση του πράσινου υδρογόνου είναι η αυτάρκεια της Ευρώπης. Γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει πολύ μεγάλα ποσά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε αν με τη χρήση αυτών μπορεί να παράγει και τα δικά της καύσιμα, υπάρχει μακροπρόθεσμα η προοπτική να φτάσει σε ένα σημείο όπου δε θα εξαρτάται από τις εισαγωγές πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερα έξοδα, αλλά και περισσότερη αυτονομία, ακόμα και σε στρατηγικό επίπεδο.