Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας αρνήθηκε να παράσχει στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen εγγυήσεις για την κάλυψη νέων επενδύσεων στην Κίνα, λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με το Der Spiegel.
Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι είχε απορρίψει τέσσερις αιτήσεις από μια εταιρεία για το συγκεκριμένο λόγο, στη Σιντζιάνγκ, χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία. Το Der Spiegel σημείωσε, χωρίς να αποκαλύψει πηγές, ότι η εν λόγω εταιρεία ήταν η Volkswagen.
«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει καταναγκαστική εργασία και μαζικό εγκλεισμό Ουιγούρων», σύμφωνα με το υπουργείο. «Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε επομένως να μη δώσει εγγυήσεις για έργα στην Κίνα που 1) βρίσκονται στη Σιντζιάνγκ ή 2) έχουν επιχειρηματικούς δεσμούς με οντότητες που δραστηριοποιούνται εκεί».
Μέσω μιας κοινοπραξίας με την κινεζική SAIC Motor, η Volkswagen λειτουργεί εργοστάσιο στο Urumqi, που βρίσκεται στην περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου δυτικές χώρες και οργανώσεις για τα δικαιώματα καταγράφουν ότι οι εθνοτικοί Ουιγούροι αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και κράτηση.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε κακομεταχείριση των Ουιγούρων, περιγράφοντας τα φερόμενα στρατόπεδα κράτησης ως εγκαταστάσεις επαγγελματικής κατάρτισης, όπου οι άνθρωποι μπορούν …«εθελοντικά» να κάνουν check in για να μάθουν για τη νομοθεσία, την κινεζική γλώσσα και τις επαγγελματικές δεξιότητες.
Εκπρόσωπος της Volkswagen επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία είχε υποβάλει αιτήσεις για εγγυήσεις επενδύσεων στην Κίνα, προσθέτοντας ότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απόφαση από το υπουργείο. Ο εκπρόσωπος της Volkswagen είπε ότι οι αιτήσεις δεν αφορούσαν άμεσες επενδύσεις στο εργοστάσιο του ομίλου Σιντζιάνγκ ή οπουδήποτε κοντά σε αυτό, αλλά ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ένα προϊόν που κατασκευάζεται σε εργοστάσιο αλλού στη χώρα θα μπορούσε να καταλήξει στην περιοχή.
Η Γερμανία, η οποία προσπαθεί να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, επανεκτιμά τώρα τους δεσμούς της με την Κίνα και θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η Volkswagen ξεκαθάρισε ότι ακολουθεί τις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας.