Η Nissan φόρεσε τα γιορτινά της καθώς το Σάββατο 6 Μαΐου γίνεται η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ, στο Αβαείο του Ουέστμινστερ του Λονδίνου.
Με περισσότερους από 2.000 προσκεκλημένους από όλον τον πλανήτη ενώ η στέψη θα μεταδοθεί ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα και στη χώρα ,μας.
Γιατί όμως η Nissan ντύθηκε στα γιορτινά.
Γιατί η Nissan με τον Κάρολο έχουν ιστορία.
Συγκεκριμένα, το 2015, ο Κάρολος είχε περιηγηθεί στην γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της Nissan στο Σάδερλαντ, εκεί όπου κατασκευαζόταν το πρώτης γενιάς αμιγώς ηλεκτρικό Leaf, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας, τα προγράμματα εκπαίδευσης και φυσικά για τα μοντέλα της Nissan που κατασκευάζονται στη Βρετανία.
Όμως πιο πριν και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ιαπωνία, το 1986, ο Κάρολος συμμετείχε στην παραδοσιακή Ιαπωνική τελετή Daruma που σηματοδότησε την έναρξη της παραγωγής στο νεόδμητο εργοστάσιο του Σάδερλαντ.
Nissan: Τι οδήγησε ο Κάρολος στην Ιαπωνία
Μάλιστα οδήγησε ένα από τα πρωτοποριακά ηλεκτρικά οχήματα της Nissan, στο εργοστάσιο Zama της εταιρείας.
Για την ιστορία, το εργοστάσιο στο Σάδερλαντ εγκαινιάστηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 1986 και λειτουργεί από τότε.
Η συνολική παραγωγή από το 1986 έως σήμερα ξεπερνά τα 10,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Ο αριθμός του προσωπικού που απασχολείται στο εργοστάσιο ανέρχεται σε 6.000, από 430 όταν ξεκίνησε την λειτουργία του το 1986.
Στο πλαίσιο του Ambition 2030, η Nissan στοχεύει να γίνει μια πραγματικά βιώσιμη αυτοκινητοβιομηχανία, οδηγώντας προς έναν κόσμο καθαρότερο, ασφαλέστερο και χωρίς αποκλεισμούς.
Το όραμα αυτό υποστηρίζει το στόχο της Nissan για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα, σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων της, έως το οικονομικό έτος 2050.
Ως παραγωγός βιώσιμης ενέργειας, η Nissan άρχισε να ενσωματώνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο βρετανικό εργοστάσιο το 2005, όταν η εταιρεία εγκατέστησε τις πρώτες της ανεμογεννήτριες στην περιοχή.
Αυτοί οι 10 ανεμοστρόβιλοι συνεισφέρουν ισχύ 6,6 MW, με το πρώτο της ηλιακό πάρκο ισχύος 4,75 MW να λειτουργεί από το 2016.
Παράλληλα, έχει γίνει μια σημαντική επέκταση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ένα επιπλέον φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 20 MW. Η νέα εγκατάσταση των 20 MW, θα διπλασιάσει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας το 20% των αναγκών του εργοστασίου, μέγεθος αρκετό για την κατασκευή κάθε αμιγώς ηλεκτρικού Nissan Leaf που πωλείται στην Ευρώπη.
Αυτό είναι το πρώτο από τα δέκα δυνητικά επιπλέον φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του EV36Zero.
Η Nissan στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος, έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων στις εγκαταστάσεις της σε Αθήνα, Ασπρόπυργο και Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, προωθώντας και ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της.
Τα ήδη εγκατεστημένα συστήματα φωτοβολταϊκών της εταιρείας έχουν ονομαστική συνολική ισχύ 700 kW ενώ η εκτιμώμενη ετήσια αποφυγή εκπομπών CO₂ (σε σχέση με ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα) ανέρχεται σε 678 τόνους.
Καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες
Με το έργο σε πλήρη απόδοση, καθώς η εταιρεία πρόσφατα ενέταξε μια σειρά πρόσθετων ηλιακών πάνελ στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα, η ονομαστική συνολική ισχύ της επένδυσης θα ανέλθει στα 850 kW, με την κάλυψη των υφιστάμενων ενεργειακών αναγκών της εταιρείας να ανέρχεται, ως ποσοστό, στο 80%.
Παράλληλα, η Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. επενδύει σε συστήματα και τεχνολογίες για επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας (φωτισμός LED, αυτοματισμοί, συστήματα κλιματισμού κ.α.), ενέργειες οι οποίες επιφέρουν μειώσεις της τάξης του 20% της συνολικής κατανάλωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Μέσα από αυτή την επένδυση, η Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. στοχεύει στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων που προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη.
Στο πνεύμα αυτό, η εταιρεία εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές ανακύκλωσης σε όλα τα παραπροϊόντα (λιπαντικά, μπαταριές κ.α.), ενώ από τις αρχές του 2020 έχει υιοθετήσει στις συναλλαγές με το κοινό τις χάρτινες σακούλες από ανακυκλώσιμα υλικά.