Μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη πληγεί από τις φωτιές με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ενώ οι πυρκαγιές του «καλοκαιριού» δεν είναι η μόνη περίπτωση στην οποία το αυτοκίνητό μας κινδυνεύει να «λαμπαδιάσει».
Όλοι θα θέλαμε να έχουμε την δυνατότητα να φυλάμε το αυτοκίνητό μας σε κλειστό γκαράζ για να περιορίσουμε τα… άσχημα που μπορεί να του συμβούν, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
Τι συμβαίνει, λοιπόν, σε περίπτωση που το όχημά μας… λαμπαδιάσει;
Με καλύπτει η ασφάλεια που έχω στο όχημα μου;
Η απάντηση είναι «ναι», αλλά θέλει προσοχή. Θα πρέπει αρχικά να έχεις κάλυψη για πυρκαγιά. Πρόκειται για προαιρετική παροχή καθώς επηρεάζει το κόστος που πληρώνεις. Αν έχεις τσεκάρει το σχετικό κουτάκι στην ασφάλειά σου, τότε σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δηλώσεις το συμβάν στην ασφαλιστική σου και στην Αστυνομία. Στην συνέχεια το μόνο που μένει είναι να λάβεις την αποζημίωση με βάση την αξία του αυτοκινήτου σου.
Εάν δεν έχω κάλυψη για πυρκαγιά, υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθώ;
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάλυψη για φωτιά, μπορεί ο ιδιοκτήτης να καταφέρει να αποζημιωθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κάλυψη για τρομοκρατικές ενέργειες.
Ακόμη μία περίπτωση που μπορεί να αποζημιωθεί κάποιος χωρίς να έχει κάλυψη πυρκαγιάς είναι αν έχει κάλυψη για κακόβουλες ενέργειες. Εάν δηλαδή κάποιος τρίτος πραγματοποιήσει μία στοχευμένη επίθεση και αυτό μπορεί να αποδειχθεί με κάποιο τρόπο ότι έγινε με πρόθεση, τότε η ασφάλεια σου μπορεί να σε καλύψει.
Αν η φωτιά από το αυτοκίνητο μου επεκταθεί και σε άλλο όχημα, ποιος το πληρώνει;
Σε περίπτωση που το όχημα σου πάρει φωτιά και αυτή επεκταθεί και σε ένα διπλανό όχημα τότε σε καλύπτει η αστική ευθύνη προς τρίτους.
Κατά σειρά οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε όταν αντιληφθείτε τη φωτιά είναι:
α) Εάν δείτε καπνό ή φλόγα ή μυρωδιά από καμένο λάστιχο ή πλαστικό αντιδράστε αμέσως!
β) Κάντε στην άκρη όσο πιο γρήγορα μπορείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ανάψετε το φλας για να φτάσετε σε ασφαλές σημείο του δρόμου (parking) ή σε κάποιο σταθμό εξυπηρέτησης και σταματήστε αμέσως, σβήνοντας τη μηχανή.
γ) Βγάλτε όλους τους επιβαίνοντες από το αυτοκίνητο. Μην επιστρέφετε στο καιόμενο όχημα για κανένα λόγο.
δ) Απομακρύνετέ τους όλους τουλάχιστον 100 μέτρα απόσταση από το φλεγόμενο όχημα και μακριά από την κυκλοφοριακή κίνηση.
ε) Καλέστε το 199 και ενημερώστε με ακρίβεια για το συμβάν.