Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί και να χάσουμε οριστικά το δίπλωμα οδήγησης και αυτές προβλέπονται από τον Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).
Με την οδική ασφάλεια να αποτελεί κύρια και απαρέγκλιτη προτεραιότητα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει παραδειγματικές τιμωρίες για όσους οδηγούς υποπίπτουν σε τροχονομικές παραβάσεις.
Ειδικότερα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει ορίσει μια συγκεκριμένη συχνότητα επανάληψης της παράβασης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπου εάν επαναληφθεί η διάπραξή της τότε το δίπλωμα οδήγησης θα χαθεί για πάντα.
Δίπλωμα οδήγησης: Πότε το χάνει κάποιος για πάντα;
Ειδικότερα, «σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ-2( το STOP) και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου», αναφέρει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Κατα συνέπεια, σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης μπορεί να προχωρήσει η πολιτεία σε περίπτωση που ένας οδηγός είναι ανεύθυνος, επικίνδυνος ή και ανεπίδεκτος μαθήσεως διαπράτοντας μία από αυτές τις παραβάσεις για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια.
Τέλος, η μείωση του προστίμου κατά 50%, δεν προβλέπεται από τον ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας σε αυτές τις περιπτώσεις.