Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο CES στο Λας Βέγκας (5 έως 8 Ιανουαρίου 2023).
Ενεργειακή κρίση και κλιματική αλλαγή: το φλέγον ερώτημα στα χείλη όλων είναι πώς μπορεί η ανθρωπότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της για βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια.
Αυτό αποδεικνύεται από την Bosch Tech Compass 2023, μια αντιπροσωπευτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επτά χώρες παγκοσμίως.
Οι ερωτηθέντες συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό σχετικά με τις οικονομικές δυνατότητες των βιώσιμων λύσεων και προϊόντων: το 82% πιστεύει ότι όσο περισσότερο μια εταιρεία δεσμεύεται για βιώσιμες τεχνολογίες, τόσο πιο οικονομικά επιτυχημένη θα είναι στο μέλλον. Αυτή η άποψη είναι πιο διαδεδομένη στη Βραζιλία και την Ινδία (87% η καθεμία). Συγκριτικά, είναι λιγότερο διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες (73%). Όσον αφορά τη δέσμευση της επιχειρηματικής κοινότητας στη δράση για το κλίμα, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης: περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (58%) πιστεύουν ότι μόνο μια μειοψηφία επιχειρήσεων είναι σοβαρά δεσμευμένη για τη βιωσιμότητα επί του παρόντος. «Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι το μεγαλύτερο καθήκον της εποχής μας. Επομένως, οι άνθρωποι έχουν δίκιο να περιμένουν από τις εταιρείες να παρέχουν τεχνικές λύσεις σε αυτά τα ζητήματα».
Στροφή στις ΑΠΕ
Πολλά μέρη του κόσμου στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν εντελώς την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας. Συνολικά το 62% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της προώθησης της ηλιακής ενέργειας, ενώ το 44% θέλει να δει προσπάθειες για την προώθηση τεχνολογιών αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, αυτές οι απόψεις διαφέρουν ανά χώρα. Στην Κίνα (36%) και τη Γαλλία (31%), η υποστήριξη για την προώθηση της τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας εξακολουθεί να είναι συγκριτικά ισχυρή (23% παγκοσμίως). Οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες (πετρέλαιο: 21%, φυσικό αέριο: 24%) και στην Ινδία (πετρέλαιο: 22%, φυσικό αέριο: 23%) παραμένουν σημαντικά πιο αφοσιωμένοι στις τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου από εκείνους σε άλλες χώρες (παγκόσμια στοιχεία: πετρέλαιο: 14%, αέριο: 15%). Στη Γερμανία, αντίθετα, υπάρχει μικρή επιθυμία για πυρηνική ενέργεια (13%) και ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο: 4%, φυσικό αέριο: 8%) πολλοί Γερμανοί απορρίπτουν την ορυκτή ενέργεια και ευνοούν την επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας (ηλιακή: 63%, αιολική: 50%), καθώς και το υδρογόνο (51%).
Εμπιστοσύνη
Το Tech Compass δείχνει ότι, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από αβεβαιότητες, η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία έχει αυξηθεί από το προηγούμενο έτος. Παγκοσμίως, το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει τώρα ότι η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο (2022: 72%). Επιπλέον, το 83% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η τεχνολογία κατέχει το κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (2022: 76%). «Η ψηφιοποίηση μπορεί να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη βιωσιμότητα», λέει ο Hartung. «Επενδύουμε στην ανάπτυξη και την επέκταση πολλά υποσχόμενων νέων τεχνολογιών, με έμφαση στη βιωσιμότητα, την κινητικότητα και το Industry 4.0».
Εκτός από τη βιωσιμότητα, το Tech Compass παρέχει επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες για άλλα ζητήματα – όπως το metaverse. Σε αυτόν τον εικονικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν ως είδωλα σε έναν τρισδιάστατο χώρο με πρότυπο την πραγματικότητα, η κινητικότητα θα παίξει επίσης ρόλο: το 43% των ερωτηθέντων μπορεί να φανταστεί την αγορά ενός αυτοκινήτου για το metaverse. Το ενδιαφέρον και η προθυμία να το κάνουν είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Κίνα (75%) και την Ινδία (69%). Και παρόλο που οι ερωτηθέντες στη Βραζιλία (47%), στις ΗΠΑ (33%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (30%), στη Γερμανία (26%) και στη Γαλλία (23%) εξακολουθούν να είναι κάπως πιο δύσπιστοι, οι αριθμοί δείχνουν ότι η επιθυμία για αυτοκίνητο δεν υπάρχει μόνο στον πραγματικό κόσμο, αλλά και στην εικονική πραγματικότητα.
Διαβάστε ακόμα: