Αν μη τι άλλο εδώ και 8 με 10 χρόνια η αυτοκίνηση έχει εκτοξευθεί. Κινητήρες από 1.000κ.εκ. που αποδίδουν μέχρι και 140 άλογα, υλικά του αυτοκινήτου που προστατεύουν έως και 600% πάνω από τα παλιότερα και φυσικά τεχνολογικά βοηθήματα που αγγίζουν την αυτόνομη οδήγηση!
Γιατί όμως μερικοί ακόμα φέρνουν “επιχειρήματα” πως τα παλιότερα μοντέλα είναι καλύτερα; “ΔΕΝ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ”;
Επιχείρημα πρώτο: Παλιά ήταν πιο βαριά, πιο καλά υλικά, τράκαρες και δεν πάθαινες τίποτα:
Κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος, μιας και χιλιάδες crash test αποδεικνύουν πως τα νέα αυτοκίνητα είναι έτσι φτιαγμένα να προστατεύουν περισσότερο επιβάτες αλλά και πεζούς. Παράλληλα έως και 12 αερόσακοι πλέον τοποθετούνται, δημιουργώντας μία καμπίνα ασφαλέστερη από ποτέ.
Επιχείρημα δεύτερο: Πλέον οι κινητήρες δεν αντέχουν όσο άντεχαν παλιά:
Μπορεί οι παλαιότεροι κινητήρες να ήταν πιο απλοί στη λειτουργία τους και χρησιμοποιώντας λιγότερα εξαρτήματα, όμως έκαιγαν ασύγκριτα περισσότερη βενζίνη, είχαν την μισή ιπποδύναμη και δεν το συζητάμε για τους ρύπους. Πλέον οι τουρμπάτοι κινητήρες που έχουν επικρατήσει, δεν είναι ότι αντέχουν λιγότερο, μας πως θέλουν διαφορετική αντιμετώπιση.
Επιχείρημα τρίτο: Τα πολλά ηλεκτρονικά δεν σε αφήνουν να απολαύσεις την οδήγηση:
Όλες οι τεχνολογίες είναι με στόχο να κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη και πιο ξεκούραστη, μιας και αυτός είναι ο στόχος. Από κει και πέρα, τα περιφερειακά συστήματα (τα περισσότερα), μπορούν να απενεργοποιηθούν χειροκίνητα και το αυτοκίνητο να είναι κατά 90% στα χέρια του οδηγού.
Επιχείρημα τέταρτο: Εγώ θέλω χειρόφρενο μπαστούνι για μια ώρα ανάγκης:
Η κατάργηση του παραδοσιακού μπαστουνιού, εξοικονόμησε πολύ χώρο ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό, μείωσε τις πιθανότητες βλάβης, ενώ πλέον δεν έχει σκάλες ώστε να χρειάζεται ρύθμιση.
Επιχείρημα πέμπτο: Πλέον είναι οθόνες και όχι αυτοκίνητο. Καλύτερα να βλέπεις τη βελόνα παρά μια οθόνη:
Εδώ έρχεται και το προσωπικό γούστο, καθώς υπάρχουν αυτοί που πραγματικά θέλουν να βλέπουν την βελόνα να ανεβαίνει και εκείνους που τους ενθουσιάζουν τα ψηφιακά νούμερα και τα γραφικά. Ευτυχώς ακόμα υπάρχουν και εκδόσεις χωρίς ψηφιακά καντράν.
Εσείς τί πιστεύετε; Τί απαντάτε σε αυτούς που ακόμα λησμονούν τα αυτοκίνητα δύο δεκαετιών πίσω;