Να, λοιπόν, που η ενεργειακή κρίση φέρνει τα πάνω-κάτω και πολλά επηρεάζονται από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν.
Η Ελβετία μελετά το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις μη απαραίτητες μετακινήσεις με ηλεκτρικά αυτοκίνητα το χειμώνα.
Πρόκειται για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που δημιουργεί, όπως έσπευσαν να πουν κάποιοι, συνθήκες οι οποίες παραπέμπουν σε λοκ-ντάουν εφόσον προκύψουν πιθανές διακοπές ρεύματος.
Ειδικότερα, στο χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού προβλέπεται η θέρμανση στα κτίρια να μην ξεπερνάει τους 20 βαθμούς Κελσίου και η σύσταση τα πλυντήρια να λειτουργούν μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Αμέσως στο επόμενο επίπεδο, η θέρμανση στα κτίρια πέφτει στους 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ ζητείται να πέσει η ποιότητα των βίντεο σε υπηρεσίες streaming (όπως το Netflix) από HD σε κανονική.
Και αν τα πράγματα χειροτερέψουν, τότε τα καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν δύο ώρες αργότερα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις. Προβλέπεται ακόμη το τέλος του ζεστού νερού σε δημόσιες τουαλέτες.
Υπάρχει και συνέχεια, όμως. Θα απενεργοποιηθούν οι κυλιόμενες σκάλες και θα πέσει σκοτάδι στον εξωτερικό χριστουγεννιάτικο φωτισμό. Επίσης, το mining κρυπτονομισμάτων, θα σταματήσει ενώ θα κλείσουν οι πισίνες και θα μειωθεί ο φωτισμός σε γήπεδα και στάδια.
Και στα πιο σκληρά μέτρα για την αποτροπή μπλακάουτ είναι η απαγόρευση αθλητικών αγώνων, συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων. Ε, αυτό πάντως είναι το χειρότερο σενάριο από όλα.
Τέλος, η Ελβετία προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα λόγω της εξάρτησής της από την εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων. Σημειώνεται πως η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί περίπου το 60% της παροχής ενέργειας της χώρας -αυτό μπορεί να συνιστά πρόβλημα, αφού τους πιο κρύους μήνες που το νερό παγώνει, η Ελβετία δεν μπορεί να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια και αναγκάζεται να προχωρήσεις σε εισαγωγές ρεύματος.