Συνολικά 134 Fiat Topolino κατασχέθηκαν από την ιταλική αστυνομία στο λιμάνι του Λιβόρνο, δυτικά της Τοσκάνης.
Μπορείτε να μαντέψετε το λόγο για τον οποίο τα λιλιπούτεια ηλεκτρικά τετράτροχα οχήματα μικροκινητικότητας της Fiat κρίθηκαν παράνομα; Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, η παρανομία του Topolino είναι ότι στις πόρτες του υπάρχουν, σε μικροσκοπικό μέγεθος, τα χρώματα της ιταλικής σημαίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 517 του Ποινικού Κώδικα στη γειτονική χώρα απαγορεύεται, από το Δεκέμβριο του 2023, σε προϊόντα να φέρουν παραπλανητικά στοιχεία προέλευσης παραγωγής με το διοικητικό πρόστιμο να κυμαίνεται από 10.000 έως 250.000 ευρώ. Το Topolino λοιπόν εφόσον δεν κατασκευάζεται στην Ιταλία δεν επιτρέπεται να προβάλει τη σημαία της χώρας, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται παραπλανητικό για το αγοραστικό κοινό. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι το Topolino κατασκευάζεται στην πόλη Κενίτρα του Μαρόκου, όπως και τα ετεροθαλή αδέλφια του Citroen Ami και Opel Rocks Electric.
Από την πλευρά της η Fiat αναφέρει ότι τοποθέτησε τη σημαία της ιδιαίτερης πατρίδας της, διότι το Topolino αναπτύχθηκε στο Τορίνο. Προκειμένου όμως να αποδεσμεύσει τα κατασχεμένα οχήματα και να αποφύγει δικαστικές περιπέτειες θα αφαιρέσει την ιταλική σημαία από τις πόρτες.
Πριν από την Fiat την «πάτησε» η Alfa Romeo
Αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που κάποια μάρκα του Ομίλου Stellantis είχε παρόμοια μπλεξίματα στην Ιταλία. Πρόσφατα η Alfa Romeo αναγκάστηκε να μετονομάσει σε Junior τη νέα Milano, διότι κρίθηκε παράνομη η χρήση ονόματος μιας ιταλικής πόλης, όταν το αυτοκίνητο κατασκευάζεται στην Πολωνία.
Τόσο η Fiat όσο και η Alfa Romeo συμμορφώθηκαν εκ των υστέρων με το νόμο, ώστε τα μοντέλα τους να μη βρεθούν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για αρνητικούς λόγους και να αποφύγουν εμπορικά εμπόδια στην αγορά της Ιταλίας. Πιστεύετε ότι οι περιπτώσεις των Topolino και Milano μπερδεύουν τους αγοραστές, οι οποίοι μπορεί εσφαλμένα να νομίζουν ότι πρόκειται για δυο “made in Italy” μοντέλα;