O πρώτος μίνι καύσωνας έχει κάνει την εμφάνισή του και το πιο σημαντικό στοιχείο στο αυτοκίνητο αυτή την περίοδο είναι ο κλιματισμός.
Χωρίς κλιματισμό, η καθημερινή οδήγηση, ειδικά στις μεγάλες πόλεις είναι αφόρητη, ό,τι αυτοκίνητο και αν οδηγείς. Το σύστημα του κλιματισμού δουλεύει υπερωρίες, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, καθώς η κίνηση δεν σταματάει ποτέ και τα αυτοκίνητα εκπέμπουν θερμότητα, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες.
Εκτός από την καλή λειτουργία του κλιματισμού, ο οδηγός πρέπει να ελέγχει και να φροντίζει για την αλλαγή του φίλτρου καμπίνας (γύρης ή air-condition, όπως είναι οι άλλες ονομασίες του).
Φίλτρο καμπίνας: Σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του κλιματισμού
Το φίλτρο καμπίνας, είναι πολύ σημαντικό και για τη λειτουργία του κλιματιστικού, αφού ένα ακάθαρτο φίλτρο, εμποδίζει τη ροή αέρα, αλλά και για την υγεία και την άνεση των επιβατών, αφού συγκρατεί σκόνη, φύλλα και μικρο-οργανισμούς από το να εισέλθουν στο εσωτερικό. Ειδικά δε αυτή την περίοδο με την αφρικανική σκόνη να κάνει συχνές εμφανίσεις στον ουρανό της χώρας μας, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικό είναι το φίλτρο καμπίνας.
Επιπροσθέτως, το φίλτρο καμπίνας επιβαρύνεται και από το… κάπνισμα που ακόμα όταν έχουμε ανοιχτά παράθυρα, δεν φεύγει όλος ο καπνός έξω, αλλά παραμένει στο εσωτερικό. Οι κατασκευαστές προτείνουν την αλλαγή του φίλτρου καμπίνας, συνήθως σε δύο χρόνια ή σε κάθε «μεγάλο» σέρβις. Ωστόσο, ανάλογα με τη χώρα τις κλιματολογικές και κυκλοφοριακές συνθήκες, καλό είναι να αλλάζεται κάθε χρόνο, μαζι με την αλλαγή λαδιών, ειδικά αν είμαστε καπνιστές.
Καλό είναι επίσης, να καθαρίζεται και το σύστημα του κλιματισμού και οι αεραγωγοί με τα ειδικά υγρά, ειδικά όταν εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές και δυσάρεστες οσμές μούχλας, που δημιουργούνται από την υγρασία και τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, αφήνουμε το κλιματιστικό να λειτουργήσει στην πιο ισχυρή σκάλα και με ανοιχτά παράθυρα, ώστε να φύγουν οι οσμές από το καθαριστικό υγρό
Τέλος, το φίλτρο καμπίνας είναι από τις λίγες πλέον εργασίες που μπορεί να κάνει μόνος του ο οδηγός και δεν απαιτείται πάντα η επίσκεψη σε κάποιο συνεργείο. Υπάρχουν πολλά βίντεο με οδηγίες, ανάλογα το αυτοκίνητο που με λίγες βασικές γνώσεις και αφού ο οδηγός προμηθευτεί το σωστό φίλτρο για το αυτοκίνητό του, μπορεί να το αλλάξει μόνος του.