Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ford στους γονείς, καθώς πολλοί νέοι σε ηλικία οδηγοί χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα.
Το πιο συχνό αίτιο της τραγικής αυτής πραγματικότητας; Η ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα έκθεση που δημοσίευσε η Ford Αμερικής σε συνεργασία με την GHSA (Governors Highway Safety Association) από το 2015 μέχρι και το 2019 στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού οι νεαροί οδηγοί και επιβάτες, ηλικίας 16-19 ετών, αντιπροσωπεύουν δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό (43%) θανάτων από τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με την υπερβολική ταχύτητα.
Σοκ προκαλεί επίσης το γεγονός ότι εντός της συγκεκριμένης πενταετίας συνολικά 4.930 νεαροί οδηγοί και συνεπιβάτες άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, έπειτα από συγκρούσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας.
Η νέα έκθεση παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προφίλ των νεαρών οδηγών που έχουν εμπλακεί σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνήθως πρόκειται για άντρα, ο οποίος είναι αδέσμευτος, ενώ το όχημα τις περισσότερες φορές βγαίνει από το δρόμο ή καταλήγει αναποδογυρισμένο.
Ford Ranger MS-RT: Φορτωμένο με αγωνιστική πείρα (video)
Επισημαίνεται ακόμα ότι κατά τη διάρκεια του lockdown τα τροχαία ατυχήματα έχουν σημειώσει αύξηση, ενώ για ακόμα μια φορά φταίει η υπερβολική ταχύτητα, καθώς οι άδειοι συνήθως δρόμοι αποτελούν πρόκληση.
Να πούμε ακόμα ότι τις περισσότερος φορές οι νεαροί οδηγοί που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα έχοντας υπερβεί το όριο ταχύτητας έχουν έναν ή περισσότερους συνεπιβάτες. Παρατηρείται ότι όσο αυξάνεται η διαθεσιμότητά των εμβολίων για τον Covid-19 οι νεαροί διστάζον λιγότερο να βρεθούν στην ίδια καμπίνα αυτοκινήτου με άλλα άτομα.
Τί μπορούν τώρα να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους όταν αυτά πιάνουν τιμόνι; Αρχικά να επανεξετάσουν τη δική τους οδική συμπεριφορά, καθώς τα παιδιά συνήθως μιμούνται τους γονείς.
Έπειτα να επιστρατεύσουν την τεχνολογία, καθώς μέσω εφαρμογών στα smartphones μπορούν να παρακολουθούν την ταχύτητα του οχήματος, τα απότομα φρεναρίσματα και διάφορα άλλα σχετικά δεδομένα. H Ford δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να θέτουν στο κλειδί που παραδίδεται στο παιδί συγκριμένο όριο στην ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το όχημα.