Μια καινοτόμα λύση εφαρμόζει η Ford στην προσπάθεια της να βοηθήσει τις εταιρείες ταχυμεταφορών να ανταπεξέλθουν στην κατακόρυφη αύξηση των παραδόσεων δεμάτων.
Το 2020 το ηλεκτρονικό εμπόριο έφτασε στο ζενίθ του, καθώς το παρατεταμένο lockdown δεν επέτρεπε άλλη μορφή αγορών. Οι εταιρείες ταχυμεταφορών δέχτηκαν ασφυκτική πίεση, ενώ πολλοί πελάτες παραπονούνταν για τις καθυστερημένες παραδόσεις.
Η Ford λοιπόν σκέφτηκε έναν πιο αποτελεσματικό, ταχύτερο και πιο βιώσιμο τρόπο για την παράδοση δεμάτων στις πόλεις. Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκε με την Hermes, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παράδοσης δεμάτων στη Βρετανία. Το 2020 η Hermes παρέδωσε περισσότερα από 630 εκατομμύρια δέματα.
Η νέα μέθοδος παράδοσης δεμάτων που εφαρμόζει πιλοτικά σε συνεργασία με την Ford είναι η εξής. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό MoDe:Link της Ford, συντονίζονται τα βαν που μεταφέρουν δέρματα, με διανομείς, οι οποίοι κινούνται πεζοί στην πόλη. Το βαν σταθμεύει σε κάποιο ασφαλές σημείο που βολεύει την παράδοση αρκετών δεμάτων σε κοντινές διευθύνσεις.
Ford S-Max και Galaxy: Υβριδική τεχνολογία για 7 επιβάτες
Οι διανομείς παραλαμβάνουν από εκεί τα δέματα τους και τα μεταφέρουν πεζοί με ειδικά καρότσια. Οι πελάτες μέσω εφαρμογής μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία της παραγγελίας τους. Το όφελος είναι ότι μειώνεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση στα αστικά κέντρα, καθώς τα βαν δε χρειάζεται να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα. Παράλληλα, όπως είναι λογικό, μειώνονται και οι εκπεμπόμενοι ρύποι στην ατμόσφαιρα.
Την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου υπήρχε έκρηξη στις παραδόσεις δεμάτων, η νέα υπηρεσία απέδειξε την αποτελεσματικότητα της. Σύμφωνα με την Ford μια ομάδα οκτώ πεζών διανομέων σε συνεργασία με δύο Ford Transit παρέδωσαν τον ίδιο αριθμό δεμάτων, και μάλιστα ταχύτερα, σε σύγκριση με έξι βαν που εκτελούσαν συμβατικές παραδόσεις κατ’ οίκον.
Αυτός ο νέος τρόπος παράδοσης δεμάτων αρχικά δοκιμάζεται στο Λονδίνο. Η Ford και η Hermes όμως θα εξετάσουν την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος σε άλλες περιοχές της Βρετανίας. Σημειώνεται ότι ως πεζοί διανομείς εργάζονταν υπάλληλοι ξενοδοχείων, οι οποίοι για αρκετούς μήνες είχαν μείνει άνεργοι, λόγω της πανδημίας.