Η “ξανθιά Αμερικανίδα” ήταν μία από τις βασικές αιτίες που ο Γκασλί ήταν ο νικητής του ιταλικού Γκραν Πρι, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της καριέρας του.
Όμως ποια είναι αυτή η “ξανθιά Αμερικανίδα”;
Πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο δεν υπάρχει. Την έχει δημιουργήσει ο team manager της AlphaTauri, Γκράχαμ Γουότσον. Ο ρόλος της είναι να ειδοποιεί την ομάδα για τις αποφάσεις των αγωνοδικών, ώστε να αποφεύγει λάθη όπως της Mercedes. Σε αυτή την περίπτωση έκανε κάτι παραπάνω, έδωσε στην ομάδα την πρώτη της νίκη μετά από 12 χρόνια.
Ας δούμε πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα.
Λόγω της θέσης στην οποία ακινητοποιήθηκε το μονοθέσιο του Μάγκνουσεν στην ιταλική πίστα, έπρεπε να βγει το αυτοκίνητο ασφαλείας ώστε οι άνθρωποι της πίστας να μπορέσουν να το απομακρύνουν. Επιπλέον, οι αγωνοδίκες πήραν μια απόφαση που βλέπουμε πολύ σπάνια. Να κλείσουν το pit lane, καθώς η Haas του Δανού ήταν ακινητοποιημένη σε επικίνδυνο σημείο για όποιον επιχειρούσε να μπει στα pits.
Ωστόσο, οι Χάμιλτον και Τζιοβινάτσι έκαναν το λάθος και μπήκαν για αλλαγή ελαστικών, καθώς οι ομάδες τους δεν αντιλήφθηκαν την απόφαση για το κλειστό pit lane. Το ίδιο λάθος ήταν έτοιμη να κάνει και η AlphaTauri με τον Κβίατ, όμως τους έσωσε η “ξανθιά Αμερικανίδα”.
Επειδή τέτοιου είδους αποφάσεις εμφανίζονται χαμηλά στη λίστα με τις ειδοποιήσεις που ελέγχουν οι ομάδες (όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γουότσον αλλά και η Mercedes, στην τρίτη σελίδα), είναι πολύ εύκολο η εν λόγω πληροφορία να μη γίνει αντιληπτή από τις ομάδες.
Έτσι, πριν από τρία χρόνια ο Γουότσον σκέφτηκε να φτιάξει μία ψηφιακή βοηθό. Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με τις Siri, Alexa, Cortana, κ.λπ. Σκοπός της ψηφιακής βοηθού είναι να τον ενημερώνει φωνητικά για τις αποφάσεις των αγωνοδικών.
Ο Γουότσον ονομάζει το σύστημα “Blonde American”, λόγω της προφοράς που έχει η φωνή η οποία έχει χρησιμοποιηθεί.
Όταν βγήκε, λοιπόν, η απόφαση των αγωνοδικών, άρχισε να φωνάζει προς τους μηχανικούς να μην μπει ο Κβίατ για αλλαγή ελαστικών. Όταν εκείνοι τον κοίταξαν με απορία, τους φώναξε ότι το pit lane είναι κλειστό. Δευτερόλεπτα αργότερα είδε τον Χάμιλτον να μπαίνει και προς στιγμήν τον κυρίευσε η αγωνία ότι είχε κάνει λάθος. Έχοντας στο νου του ότι η Mercedes είναι μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, θεώρησε ότι δε θα μπορούσε να κάνει ένα τόσο σοβαρό λάθος. Παρ’ όλα αυτά, αποδείχτηκε ότι ο ίδιος είχε δίκιο και οι Γερμανοί άδικο. Αυτή η λανθασμένη απόφασή τους, επέτρεψε στη μικρή ιταλική ομάδα να πανηγυρίσει τη δεύτερη νίκη στην ιστορία της.
Είναι πολύ ενδιαφέρον πόσες μικρές ή μεγαλύτερες λύσεις σκέφτονται οι μηχανικοί και τα στελέχη των ομάδων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις των αγώνων. Μέσα από ιστορίες όπως η παραπάνω, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο τεράστιο βάθος και την πολυπλοκότητα που έχει η Formula 1.
Αυτά τα στοιχεία αποτελούν μεγάλο μέρος της γοητείας της.