1 λεπτό είναι αρκετό ώστε να βρεθείς με γεμάτη μπαταρία στο ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο, ανεξάρτητα από το ποσοστό στο οποίο βρίσκεται αυτή.
Αυτό μας δείχνει η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely στο νέο της βίντεο σχετικά με την τεχνολογία αντικατάστασης των μπαταριών.
Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει η ιδέα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να χρησιμοποιούν μπαταρίες οι οποίες, όχι μόνο θα μπορούν να φορτίζουν όπως συμβαίνει και με τα μοντέλα που κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους, αλλά θα μπορούν και να αντικαθίστανται σε περίπτωση που δεν υπάρχει χρόνος για φόρτιση. Έτσι, σε 1 λεπτό ο οδηγός θα έχει στη διάθεσή του ξανά το 100% του φορτίου.
Χωρίς οδηγό θα πηγαίνουν τα VW το 2025
Δηλαδή θα επισκέπτεται κάποιον κατάλληλο σταθμό, θα αφαιρείται η άδεια μπαταρία και στη θέση της θα μπαίνει μία φορτισμένη.
Προς το παρόν η εταιρεία που έχει αγκαλιάσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αυτή τη νοοτροπία είναι η επίσης κινεζική Nio. Εκτός της Nio, όμως, το ίδιο κάνει και η Geely, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε και η Renault την πρόθεσή της να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρόκειται για μία προσέγγιση η οποία λύνει αρκετά προβλήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με κυριότερο εκείνο του απαιτούμενου χρόνου για φόρτιση. Ειδικά σε περίπτωση που κάποιος κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, δε θα χρειάζεται να σταματήσει και να περιμένει να ανακτήσει φορτίο η μπαταρία, αλλά θα συνεχίζει άμεσα προς τον προορισμό του.
Ουσιαστικά η εμπειρία θα είναι παρόμοια με εκείνη που βιώνουμε στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Με μία στάση η οποία θα διαρκεί 1 λεπτό θα αφήνουμε την άδεια μπαταρία, θα τοποθετείται στο αυτοκίνητο η φορτισμένη και θα συνεχίζουμε.
Προς το παρόν στην Κίνα η Nio έχει φτιάξει περί τους 200 σταθμούς – πρατήρια φορτισμένων μπαταριών (αν μπορούμε να το πούμε έτσι), ενώ η Geely στοχεύει να φτάσει τους 100 μέχρι το τέλος του 2021.
Τέτοιους σταθμούς έχει φτιάξει η Nio και στην Ευρώπη. Προς το παρόν είναι μόνο 4 και τους συναντάμε αποκλειστικά στη Νορβηγία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία, όμως σταδιακά εκτιμάται ότι θα επεκταθούν και αλλού.
Εκτός από το θέμα των ταξιδιών μία τέτοια λύση έχει και περιβαλλοντικά οφέλη. Δεδομένου ότι η φόρτιση θα γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία είναι πιο εύκολο να ληφθεί μέριμνα ώστε το ρεύμα που θα χρησιμοποιείται να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακόμα, είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί ότι οι μπαταρίες που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους θα οδηγούν σε μονάδες ανακύκλωσης, ώστε να μην πετιούνται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, το οποίο θα μολύνουν με τα τοξικά στοιχεία που περιέχουν.