Έχουμε διαβάσει πολλές φορές από κατασκευαστές supercars και hypercars να αναφέρουν για κάποιο μοντέλο τους ότι μπορεί να κινηθεί ακόμα και ανάποδα, π.χ. στην οροφή ενός τούνελ.
Αυτός ο ισχυρισμός, βασίζεται στο γεγονός ότι πάνω από κάποια ταχύτητα η κάθετη δύναμη που παράγουν αυτά τα αυτοκίνητα είναι μεγαλύτερη από το βάρος τους. Οπότε, θεωρητικά, θα μπορούσε να υπερνικήσει τη δύναμη της βαρύτητας και να κρατήσει το αυτοκίνητο κολλημένο στην οροφή.
Μεταξύ των μοντέλων που έχουν τέτοια δυνατότητα, είναι το T.50s. Πρόκειται για την αγωνιστική έκδοση του T.50, του μοντέλου που σχεδίασε και θα κατασκευάσει ο σχεδιαστής, Γκόρντον Μάρεϊ. Πρόκειται για τον άνθρωπο από το χέρι του οποίου σχεδιάστηκε η McLaren F1, των αρχών της δεκαετίας του ‘90. Σημαντική διαφορά στον τρόπο που το T.50s παράγει την κάθετη δύναμη, είναι ότι χρησιμοποιεί έναν ανεμιστήρα στο πίσω τμήμα.
Συνολικά, η κάθετη δύναμη που παράγει το αυτοκίνητο φτάνει τα 1.500 κιλά, με το βάρος του να περιορίζεται στα 890 κιλά. Για να παράξει αυτή την τιμή χρησιμοποιεί παθητικά στοιχεία όπως ο διαχύτης και η αεροτομή, αλλά και τον ανεμιστήρα που αναφέραμε. Ο ανεμιστήρας έχει διάμετρο 15.7 ίντσες και περιστρέφεται σταθερά στις 7.000 σ.α.λ. Την κίνησή του αναλαμβάνει μοτέρ που λειτουργεί στα 48 Volts.
Σκοπός του ανεμιστήρα είναι να τραβάει αέρα από το κάτω μέρος του αυτοκινήτου, ώστε να δημιουργείται υποπίεση. Με αυτόν τον τρόπο, η κάθετη δύναμη αυξάνεται σημαντικά. Ταυτόχρονα, δεν αυξάνονται οι αεροδυναμικές αντιστάσεις.
Κατά συνέπεια, το T.50s μπορεί να κινηθεί γρήγορα στις στροφές, αλλά και σε ευθεία.
Τον αναλυτικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανεμιστήρας και πώς συμβάλει στην αύξηση της κάθετης δύναμης, μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε στο βίντεο που ακολουθεί.