Οι σχεδιαστές της Hyundai αποκαλύπτουν τις πήγες έμπνευσης τους για το άκρως αεροδυναμικό αμάξωμα νέου αμιγώς ηλεκτροκίνητου Ioniq 6.
Γιατί όμως η αεροδυναμική παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Όσο μικρότερη αντίσταση από τον άνεμο συναντά ένα συμβατικό αυτοκίνητο, τόσο χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου επιτυγχάνει, ενώ στα ηλεκτρικά μεταφράζεται σε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, άρα περισσότερη αυτονομία. Παράλληλα μειώνεται ο αεροδυναμικός θόρυβος και η σταθερότητα του οχήματος σε υψηλότερες ταχύτητες.
Το νέο Ioniq 6 διακρίνεται για τον εξαιρετικά χαμηλό του συντελεστή οπισθέλκουσας cd 0.21, ο οποίος του εξασφαλίζει μέγιστη αυτονομία 614 χλμ. (μέτρηση WLTP). Ορισμένα αυτοκίνητα από το παρελθόν, που καινοτόμησαν πριν χρόνια με το σχήμα τους, όπως τα Stout Scarab, Saab Ursaab και Phantom Corsair επηρέασαν τις κομψές γραμμές του νέου Ioniq 6.
Επίσης επιρροές υπήρξαν από τον κόσμο της αεροναυπηγικής και συγκεκριμένα από το εμβληματικό καταδιωκτικό αεροσκάφος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το Supermarine Spitfire. Ένα πτερύγιο, εμπνευσμένο από το Spitfire, στο πλάι της πίσω αεροτομής του Ioniq 6 απορροφά τη ροή του αέρα από την οροφή, ελαχιστοποιώντας τις δίνες στην άκρη της αεροτομής.
Η κάθετη δύναμη που δημιουργείται από την πίσω αεροτομή μειώνει την ανύψωση ακόμη και κατά την οδήγηση υψηλής ταχύτητας για να εξασφαλίσει σταθερότητα. Η μαγεία της φύσης έδωσε ερεθίσματα στη σχεδίαση του νέου Ioniq 6, καθώς μελετήθηκε και χρησιμοποιήθηκε το σχήμα που παίρνει ένα γεράκι όταν καταδύεται για να πιάσει το θήραμα του με ταχύτητα 390 χλμ./ώρα!
Φυσικά το νέο Ioniq 6 πέρασε και από την αεροδυναμική σήραγγα, όπου ήρθε αντιμέτωπο με ανέμους ταχύτητας έως και 200 χλμ./ώρα, οι οποίοι παράγονταν από μια μεγάλη τουρμπίνα ισχύος 3.400 ίππων.
Αξίζει να εστιάσουμε επίσης στα ενεργά πτερύγια αέρα του μπροστινού προφυλακτήρα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αντίστασης ψύξης, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% συνολικής αντίστασης αέρα. Ανοίγουν όταν χρειάζεται να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης και κλείνουν όταν δεν είναι απαραίτητο για να μειωθεί η αντίσταση του αέρα.
Η αεροκουρτίνα τροχού τώρα, σχεδιασμένη να συνδέεται φυσικά με το εμπρός ενεργό πτερύγιο αέρα, διαθέτει μια οπή στο πλάι και όχι στο μπροστινό μέρος του οχήματος.
https://youtu.be/0n8QKxHDmu0