Η Eau Rouge και η Raidillon από την οποία ακολουθείται είναι ίσως το γνωστότερο δίδυμο στροφών στη Formula 1.
Βέβαια μία πολύ κοινή παρανόηση είναι και οι δύο στροφές να αναφέρονται με το όνομα Eau Rouge.
Πριν αναφέρουμε τι αλλάζει σε αυτό το εμβληματικό σημείο της πίστας, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιο κομμάτι εννοούμε με το κάθε όνομα.
Μόλις οι οδηγοί περάσουν την πρώτη στροφή της πίστας με την ονομασία La Source, συναντούν μια έντονα κατηφορική ευθεία η οποία τελειώνει με μια μικρή αριστερή στροφή, η οποία με τη σειρά της ακολουθείται από μια απότομη δεξιά. Από εκεί και μετά αρχίζει ένα ανηφορικό κομμάτι.
Η Eau Rouge είναι η αριστερή, ενώ η δεξιά ονομάζεται Raidillon.
Οι αρχές της πίστας, λοιπόν, προχωρούν σε αλλαγές ακριβώς σε αυτές τις δύο στροφές.
Δείτε ακόμα
Οι αλλαγές επιβάλλονται για λόγους ασφαλείας. Σε αυτό το σύμπλεγμα έχουμε δει να γίνονται αρκετά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια τόσο στη Formula 1, όσο και σε άλλες κατηγορίες. Στην F1 το πιο πρόσφατο είναι η έξοδος του Norris στις κατατακτήριες για το φετινό Γκραν Πρι, όμως το πιο δυσάρεστο περιστατικό συνέβη το 2019 στη Formula 2 και οδήγησε στο θάνατο του 22χρονου οδηγού Anthoine Hubert.
Αυτό που αποφάσισαν να κάνουν οι αρχές της πίστας ώστε να γίνει το πέρασμα από το σημείο πιο ασφαλές, είναι να τροποποιήσουν ελαφρώς τη χάραξη. Η έξοδος της Eau Rouge μετατοπίζεται λίγο προς τα αριστερά, με τη Raidillon να πηγαίνει ακόμα πιο αριστερά, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και το πλάτος της. Με αυτό τον τρόπο τα αυτοκίνητα θα αναγκάζονται σε μεγαλύτερη αλλαγή κατεύθυνσης, άρα θα πρέπει να περάσουν με χαμηλότερη ταχύτητα.
Ο επαγγελματίας οδηγός και δάσκαλος αγωνιστικής οδήγησης (μεταξύ άλλων) Pierre-Yves Rosoux, έκανε την πρώτη δοκιμή της νέας χάραξης οδηγώντας μία BMW M2 CS Racing GT4. Μετά τη δοκιμή ανέφερε ότι η νέα χάραξη τον ανάγκασε να περάσει με λιγότερα χιλιόμετρα.
Footage of cars taking the new corner 🎥
(From Stijn Paspont) pic.twitter.com/YAxcU5jJKq
— The Racing Blog (@theracingblog_) November 12, 2021
— The Racing Blog (@theracingblog_) November 12, 2021
Συγκεκριμένα φρέναρε 20 μέτρα νωρίτερα και τη στιγμή που άφησε το φρένο είχε πέσει στα 160 χλμ./ώρα, ενώ πριν περνούσε στο τέλος του φρεναρίσματος είχε 180 χλμ./ώρα. Αυτό τον έκανε να φτάσει στην κορυφή με 170 χλμ./ώρα και όχι με 182 χλμ./ώρα όπως έκανε με την παλιά χάραξη.
Ο Rosoux είπε ότι με αυτοκίνητα πιο ισχυρών κατηγοριών η διαφορά στην ταχύτητα θα είναι μικρότερη, ενώ μπορεί να προκύψουν προβλήματα με το πώς φτάνουν τα αυτοκίνητα στην κορυφή, οπότε δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν αυτή η αλλαγή θα έχει μέλλον.
Γύρω στις 15 Οκτωβρίου η πίστα είχε προχωρήσει και στο γκρέμισμα του σαλέ που βρισκόταν στην κορυφή του λόφου ώστε να μπορέσουν οι μπαριέρες να μετακινηθούν πιο μέσα, αλλά να αλλάξει και η γωνία τους. Το δεύτερο αποτελούσε σοβαρό ζήτημα καθώς έτσι όπως ήταν διαμορφωμένες τα αυτοκίνητα που έπεφταν επάνω τους αναπηδούσαν και επέστρεφαν στην αγωνιστική διαδρομή, με αποτέλεσμα οι οδηγοί που κινούνταν με full γκάζι να τα βρίσκουν μπροστά τους ξαφνικά και να προκαλούνται πολύ σοβαρά ατυχήματα.