H βάση για κάθε υγιή σχέση στον σύγχρονο κόσμο -τουλάχιστον στον… πολιτισμένο- είναι η ευγένεια.
Στις επαγγελματικές σχέσεις, ειδικότερα, το στοιχειώδες μιας συνεργασίας σε μια αγορά όπου όλοι «γνωριζόμαστε» πια είναι οι καθαρές κουβέντες, με λίγα λόγια, και οι σωστές εξηγήσεις χωρίς υπεκφυγές. Εν προκειμένω, η ευγένεια λειτουργεί ως καταλύτης στο πλαίσιο… «τα βρούμε δεν τα βρούμε» στη δουλειά.
Δηλαδή, αν σου πω «καλημέρα», πρέπει να μου ανταποδώσεις, ακόμη και αν δεν σκέφτηκες εσύ να χαιρετήσεις πρώτος. Και, φυσικά, να το εκτιμήσεις αυτό.
Αν σου τηλεφωνήσω και δεν μου απαντήσεις αμέσως, διότι μπορεί να είσαι απασχολημένος, για λόγους ευγένειας επιβάλλεται να «επιστρέψεις» πίσω το τηλεφώνημα κάποια στιγμή. Έστω για να μάθεις τι μπορεί να σε ήθελε αυτός που επικοινώνησε μαζί σου, ή να πεις ένα «γεια» με την ευκαιρία, αφού έπειτα από αρκετά χρόνια έχουμε ανοίξει μια γραμμή επικοινωνίας μιλώντας χωρίς ενδιάμεσους.
Η δουλειά δεν είναι μόνο παρουσιάσεις, νέα μοντέλα, χαμόγελα και… βουτιές στη θάλασσα.
Μάλιστα, όταν έχεις συναναστραφεί κάποιον σε διάφορα επίπεδα, π.χ. από τότε που ξεκινούσε από πιο χαμηλά στην καθημερινή πάλη για την επιβίωση, οπότε στην πορεία, ανερχόμενος την κλίμακα της καριέρας του, ήξερε πως… ήξερες, τότε εκείνος οφείλει να μην ξεχνά. Και, το σημαντικότερο, να μην υποτιμά.
Οι μεγαλύτεροι ηγέτες στην Ιστορία, οι πραγματικά ικανοί και επιτυχημένοι, δεν υποτίμησαν ποτέ ακόμη και τον κλητήρα, τον θυρωρό ή την καθαρίστρια.
Συνεπώς, όποτε καλούμε εμείς οι δημοσιογράφοι κάποιο στέλεχος εταιρείας με το οποίο μας συνδέει μια σχέση ετών και μια συνεργασία στα προβλεπόμενα πλαίσια του ρόλου του καθενός μας, το σωστό είναι κάποια στιγμή να ανταποκρίνεται.
Η εργασία μας δεν είναι μονόπλευρη… Είναι αμφίδρομη, με σεβασμό στον ρόλο και στην πορεία όλων μας, διότι η ζωή κύκλους κάνει… (τα παραδείγματα άπειρα που από το ύφος και το κόρδωμα φτάνει κάποιος στο σκοτάδι και στα υπόγεια…).
Και για το μήνυμα το ίδιο ισχύει, άλλωστε τα smartphones έχουν τον δικό τους κώδικα ευγένειας στα μηνύματα, με αυτόματο τρόπο, ώστε να μην «κουραζόμαστε»…
Και, όπως έχει αναφέρει ένας ψυχολόγος, μη «χαρίζεστε» σε αγενείς.
Η ευγένεια υποχρεώνει ή… La noblesse oblige!