Όταν ξεκίνησα να γράφω για την κρίση στην ενέργεια και τις αυξήσεις των υγρών καυσίμων, άρχισα με βάση τις τιμές που είχα στα χέρια μου να κάνω υπολογισμούς. Την επόμενη ημέρα, πριν στείλω το άρθρο στο «motori», είπα: Ας κάνω μια επαλήθευση των στοιχείων. Και τότε διαπίστωσα ότι όποια τιμή και αν είχα ήταν λάθος. Τα ποσοστά των αυξήσεων ήταν για πέταμα και, φυσικά, δεν μπορούσα να σας μεταφέρω με κάποιον αριθμό πόσο περισσότερο κοστίζει η μετακίνησή μας. Πόσο περισσότερο κοστίζει η θέρμανση στα σπίτια μας.
To βράδυ πήρα όλα τα νέα στοιχεία που είχε το αρμόδιο υπουργείο και άρχισα με το κομπιουτεράκι να κάνω νέους υπολογισμούς. Το θέμα ετοιμάστηκε και το πρωί δεν έμενε παρά να πατήσω το κουμπάκι με την ένδειξη «Send» (αποστολή).
Στις 6 το πρωί όλα τα ελληνικά κανάλια μιλούσαν για το νέο σφυροκόπημα των Ρώσων και για την αιματοχυσία των αμάχων Ουκρανών. Εμβόλιμα στον πόλεμο έβγαιναν και κάποιοι αγανακτισμένοι και τα έριχναν στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις στα καύσιμα και γενικότερα στην ενέργεια. Για να πούμε και την αλήθεια, σ’ αυτήν την οικονομική κατρακύλα δεν φταίει ο Κυριάκος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε κάθε υπολογισμό. Κάποια στιγμή ακούω έναν σοβαρό αναλυτή να λέει ότι τέτοιες αυξήσεις δεν τις έχει ξαναδεί στη ζωή του.
Ευτυχώς, δεν είχα πατήσει το Send. Κανένα στοιχείο από αυτά που είχα συλλέξει τη νύχτα δεν ίσχυε το πρωί. Τότε πήρα την απόφαση να σβήσω όλους τους αριθμούς και όλα τα ποσοστά που προκύπτουν από τις ανατιμήσεις των προϊόντων και να πω απλά ότι μάλλον δεν υπάρχουν προβλέψεις και δεν μπορούν να γίνουν υπολογισμοί.
Γιατί αυξάνοντας τις τιμές των καυσίμων αυξάνεται η ντομάτα, τα αγγουράκι, τα φρούτα και καθετί που υπάρχει στις λαϊκές αγορές. Οι παραγωγοί, όσο αυξάνονται τα καύσιμα τόσο αυξάνουν τις τιμές των αγαθών. Οι αυξήσεις είναι αλυσιδωτές.
Ευτυχώς βγήκε και ο πλανητάρχης και ανακοίνωσε ότι διέταξε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εντείνοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και «επιφέροντας ένα νέο ισχυρό πλήγμα στον Πούτιν».
Μόνο που ο Πούτιν δεν θα πεινάσει. Ενώ τα φτωχά οικονομικά στρώματα σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν λυγίσει από την ακρίβεια των προϊόντων. Θα τολμήσω να γράψω μια τιμή, γνωρίζοντας ότι θα πέσω έξω. Αλλά όταν ο Μπάιντεν ανακοίνωνε τα νέα μέτρα η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ είχε φθάσει στα 129,92 δολάρια το βαρέλι. Καταλαβαίνετε γιατί. Η πιθανότητα να απαγορευτούν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν αυτό που εκτίναξε την τιμή του Μπρεντ στα 129,92 δολάρια το βαρέλι (+5,45%).
Μπορεί ο Μπάιντεν να κουνάει το δάχτυλο, αλλά η Ευρώπη μάλλον κοιμάται. Προς το παρόν αρνείται να εφαρμόσει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δύο προϊόντων που καλύπτουν αντίστοιχα το 30% και το 40% των αναγκών της.
Η θηλιά έχει σφίξει τόσο πολύ, που σταματήσαμε να αναπνέουμε.