Η Ελληνική Αστυνομία έχει εξαρθρώσει σπείρες που κλέβουν από σταθμευμένα αυτοκίνητα τους καταλύτες.
Ωστόσο τα περιστατικά δεν έχουν σταματήσει, ενώ το σοβαρό αυτό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Οι δράστες σηκώνουν με γρύλο το αυτοκίνητο, κόβουν τον καταλύτη, ενώ σε πέντε λεπτά έχουν τελειώσει τη «δουλειά» τους και έχουν εξαφανιστεί.
Για ποιο λόγο όμως να κλέψει κάποιος τον καταλύτη ενός αυτοκινήτου; Μέσα στον καταλύτη υπάρχουν κατά βάση τρία ευγενή μέταλλα. Ο λευκόχρυσος (ή αλλιώς πλατίνα), το παλλάδιο και το ρόδιο. Πρόκειται για μέταλλα που έχουν έτσι κι αλλιώς μεγάλη αξία.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας η τιμή τους έχει εκτοξευθεί, καθώς μειώθηκε η εξόρυξη τους. Η κατάληξη ενός κλεμμένου καταλύτη μπορεί να είναι μία από τις παρακάτω τέσσερις.
Η πρώτη είναι να πάει σε κάποια μονάδα που θα διαχωρίσει και θα πουλήσει τα πολύτιμα μέταλλα.
Η δεύτερη είναι να βρεθεί σε κάποια ειδική μονάδα ανακύκλωσης, δηλαδή ένα εργοστάσιο που δημιουργεί καινούριους καταλύτες από ανακυκλωμένα υλικά. Η τρίτη είναι οι επιτήδειοι να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες από κλεμμένους καταλύτες και να τους πουλήσουν στο εξωτερικό. Η τέταρτη είναι να πουληθούν όπως είναι ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά.
Διαβάστε ακόμα
Υπάρχει τώρα η εκτίμηση ότι ο πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία θα εκτοξεύσει τις κλοπές καταλυτών! Πού βασίζεται αυτή η δυσοίωνη για πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πρόβλεψη;
Ίσως να μη το γνωρίζετε αλλά η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παλλαδίου. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της ρωσικής εταιρείας Norilsk με έδρα τη Μόσχα, από τα ορυχεία της οποίας πέρυσι βγήκε το 40% της παγκόσμιας παραγωγής του παλλαδίου. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, φέρνουν απαγορεύσεις στις εξαγωγές, επομένως το παλλάδια και κατ΄ επέκταση οι καταλύτες των αυτοκινήτων θα γίνουν ανάρπαστοι.
Η τιμή του παλλαδίου έφτασε την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδό από τον Ιούλιο του 2021, καθώς άγγιξε τα 2.711,18 δολάρια/κιλό. Τι κόστος αντικατάστασης του καταλύτη μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια, ενώ χωρίς αυτό το εξάρτημα το αυτοκίνητο παράγει έναν ιδιαίτερα θορυβώδη ήχο και εκπέμπει ανεξέλεγκτα ρύπους στην ατμόσφαιρα. Στην αγορά υπάρχουν πλέον αντικλεπτικά συστήματα καταλυτών κόστους περίπου 150 δολαρίων, τα οποία αποτρέπουν τους επιτήδειους.