Παρότι η τιμή της βενζίνης έχει παγιωθεί πλέον πάνω από 2 ευρώ το λίτρο, η κίνηση στους δρόμους δεν έχει μειωθεί καθόλου. Αντιθέτως, μάλλον θα έχετε παρατηρήσει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Πώς εξηγείται αυτό το «περίεργο» φαινόμενο;
Ήταν Δευτέρα πρωί, ώρα 12:40, όταν ακινητοποιηθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας, χαμηλά στην οδό Αχιλλέως, καθώς τα αυτοκίνητα μπροστά μας διένυαν μισό μέτρο κάθε δυο λεπτά. Μετά από ένα ολόκληρο τέταρτο καταφέραμε να προσεγγίσουμε την κυκλική Πλατεία Καραϊσκάκη, όπου διαπιστώσαμε ότι η μια έξοδος είχε φρακάρει από δυο θηριώδη τουριστικά λεωφορεία, τα οποία είχαν σταθμεύσει κανονικότατα πάνω στο δρόμο.
Δεν είναι όμως το μόνο σημείο της πρωτεύουσας όπου εντοπίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αρκετά συχνά, τουριστικά λεωφορεία μήκους πολλών μέτρων, αράζουν ανενόχλητα μπροστά από το Καλλιμάρμαρο, στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ακόμα και μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων! Γενικότερα όπου υπάρχει τουριστικό αξιοθέατο στην Αθήνα, ρίχνουν «άγκυρα» τα μεγάλα αυτά λεωφορεία προκαλώντας «φουρτούνα» στους δρόμους.
Από την πλευρά της η Τροχαία «σφυρίζει» αδιάφορα, ενώ οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων δεν έχουν εναλλακτική λύση. Βλέπετε δεν υπάρχουν τα κατάλληλα πάρκινγκ που θα διευκόλυναν την επιβίβαση και την αποβίβαση των επιβατών. Ωστόσο τα περισσότερα τουριστικά λεωφορεία παραμένουν σε σημείο που εμποδίζουν, μέχρι να τελειώσει η ξενάγηση…
Είναι αδιανόητο να γίνεται καθημερινά κατάληψη από ογκώδη τουριστικά λεωφορεία σε κεντρικότατους δρόμους της πρωτεύουσας. Το αποτέλεσμα είναι να παρεμποδίζεται σε τεράστιο βαθμό η κυκλοφορία των υπολοίπων οχημάτων και να δημιουργείται ένα κυκλοφοριακό χάος στους γύρο δρόμους, ενώ ο εκνευρισμός των οδηγών χτυπάει κόκκινο. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η τουριστική κίνηση θα κορυφωθεί.
Προφανώς το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας δεν οφείλεται μόνο στα τουριστικά λεωφορεία. Η πανδημία, η οποία είναι ακόμα εδώ, σε συνδυασμό με τις παθογένειες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αναγκάζουν πολλούς πολίτες να μετακινούνται κυρίως με το αυτοκίνητό τους. Κανείς δε θέλει ένα πλήγμα στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, δηλαδή στον τουρισμό, όμως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Η Τροχαία οφείλει να επιβάλει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, περιορισμούς στις ώρες, στον αριθμό και στη χρονική διάρκεια στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων.