Με λέιζερ δείχνει ότι θέλει να αντικαταστήσει τους συμβατικούς υαλοκαθαριστήρες η Tesla, τουλάχιστον αν ακολουθήσει όσα δείχνει η νέα πατέντα που κατοχύρωσε στην αρμόδια αμερικανική υπηρεσία.
Η βασική αρχή των υαλοκαθαριστήρων παραμένει ίδια από το 1903, δηλαδή ένα κομμάτι καουτσούκ που κινείται πάνω στο παρμπρίζ ώστε να απομακρύνει το νερό. Μάλιστα ήταν μια γυναίκα που έκανε τη σχετική εφεύρεση, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν οδηγούσε. Αρχικά ήταν χειροκίνητοι, στη συνέχεια συνδέονταν μηχανικά με τον κινητήρα ενώ το τελευταίο βήμα στην εξέλιξή τους ήταν ότι ξεκίνησαν να λειτουργούν με ρεύμα. Από εκεί και μετά δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στον συγκεκριμένο τομέα.
Θα δούμε το Tesla Cybertrack στην Ευρώπη;
Ωστόσο η Tesla έρχεται να κάνει την ανατροπή. Σύμφωνα με την πατέντα που κατέθεσε, το σύστημα θα εντοπίζει αυτόματα όχι μόνο τη βροχή, αλλά και τη βρωμιά. Τότε θα χτυπάει την περιοχή από την έξω πλευρά, με μία δέσμη λέιζερ η οποία θα είναι ακριβής τόσο ώστε να απομακρύνει το νερό ή τη βρωμιά, αλλά να μη βλάπτει το παρμπρίζ. Ταυτόχρονα, η δέσμη θα είναι έτσι υπολογισμένη ώστε να μην ενοχλεί τον οδηγό και τους επιβάτες.
Ουσιαστικά, αν κοιτάξουμε την πατέντα βλέπουμε ότι η Tesla σχεδιάζει να τοποθετήσει τους πομπούς λέιζερ πάνω στο καπό, λίγο πιο χαμηλά από εκεί που έχουμε συνηθίσει να βρίσκονται τα μπεκ που ψεκάζουν νερό.
Η πλήρης ονομασία της πατέντας είναι “Pulsed Laser Cleaning Of Debris Accumulated On Glass Articles In Vehicles And Photovoltaic Assemblies”, δηλαδή “Παλμός Λέιζερ για τον Καθαρισμό Γυάλινων Επιφανειών σε Οχήματα και Φωτοβολταϊκά Στοιχεία από Απορρίμματα που Συσσωρεύονται Επάνω τους”.
Η αναφορά στα φωτοβολταϊκά δεν είναι τυχαία. Η Tesla δραστηριοποιείται και σε αυτόν τον τομέα, οπότε θέλει με τη νέα τεχνολογία να λύσει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η σκόνη που συσσωρεύεται σταδιακά πάνω στα πάνελ τα κάνει να είναι λιγότερο αποδοτικά, καθώς εμποδίζει το φως να περάσει και να φτάσει στην επιφάνεια που θα το μετατρέψει σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Υπάρχουν εικασίες ότι το πρώτο αυτοκίνητο με λέιζερ θα είναι το Cybertrack, καθώς εκείνο που έδειξε ο Elon Musk στο κοινό δεν είχε υαλοκαθαριστήρες. Βέβαια τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρεία μας έχουν συνηθίσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν υλοποιούνται, οπότε “κρατάμε μικρό καλάθι”.