Η Κίνα πρωτοστατεί όσον αφορά το λίθιο και ο υπόλοιπος κόσμος δεν ήταν αρκετά γρήγορος για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της…
Μια ξεκάθαρη παραδοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της American Lithium.
Μιλώντας στο «Squawk Box Europe» του CNBC τη Δευτέρα, ο Σάϊμον Κλαρκ, ανέλυσε το πώς η Κίνα είχε εξασφαλίσει τη θέση του πανίσχυρου παίκτη στον κλάδο. «Απλώς νομίζω ότι οι Κινέζοι έχουν παίξει -και τους βγάζω το καπέλο-, ένα υπέροχο παιχνίδι», είπε.
«Για δεκαετίες, έχουν κλειδώσει μερικά από τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο και αθόρυβα κάνουν τις δραστηριότητές τους και αναπτύσσουν γνώσεις για την κατασκευή τεχνολογίας ιόντων λιθίου, όπως κάνουν με τις …σούπες και τους ξηρούς καρπούς», πρόσθεσε. «Και αργήσαμε πολύ να αντιδράσουμε σε αυτό».
Εκτός από τη χρήση σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, tablet και μια σειρά από άλλα gadget συνώνυμα με τη σύγχρονη ζωή, το λίθιο, το οποίο ορισμένοι έχουν ονομάσει ”λευκό χρυσό”, είναι ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες που τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά οχήματα.
Η Κίνα είναι σίγουρα μια κυρίαρχη δύναμη στον τομέα.
Στην έκθεσή του για το World Energy Outlook 2022 , η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας ανέφερε ότι η χώρα αντιπροσώπευε περίπου το 60% της παγκόσμιας προσφοράς χημικών λιθίου. Η Κίνα παράγει επίσης τα τρία τέταρτα όλων των μπαταριών ιόντων λιθίου, σύμφωνα με την IEA .
Καθώς η ζήτηση για λίθιο αυξάνεται, οι μεγάλες οικονομίες προσπαθούν να ενισχύσουν τις δικές τους προμήθειες και να μειώσουν την εξάρτηση από άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει πει, σε ομιλία της, ότι «το λίθιο και οι σπάνιες γαίες σύντομα θα είναι πιο σημαντικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».
Εκτός από την ασφάλεια του εφοδιασμού, η ίδια έχει τονίσει και τη σημασία της επεξεργασίας. «Σήμερα, η Κίνα ελέγχει την παγκόσμια βιομηχανία μεταποίησης»… «Σχεδόν το 90%… των σπάνιων γαιών και το 60% του λιθίου τα επεξεργάζονται στην Κίνα».
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, μια σειρά από εταιρείες στην Ευρώπη αναζητούν να αναπτύξουν έργα με επίκεντρο την εξασφάλιση της προσφοράς.
Ο γίγαντας ορυκτών Imerys με έδρα το Παρίσι, για παράδειγμα, σχεδιάζει να αναπτύξει ένα έργο εξόρυξης λιθίου στο κέντρο της Γαλλίας, ενώ μια εγκατάσταση που περιγράφεται ως το πρώτο μεγάλης κλίμακας διυλιστήριο λιθίου του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να εγκατασταθεί στη βόρεια Αγγλία.
Κοιτάζοντας το μέλλον, η πρόβλεψη του Κλαρκ είναι ότι θα συνεχιστεί ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στον τομέα. «Υπάρχει μια πραγματική πρωτοβουλία για την ανάκτηση μέρους της εφοδιαστικής αλυσίδας από την Κίνα», ανέφερε. «Νομίζω ότι η Κίνα βρίσκεται σε μια τέτοια δεσπόζουσα θέση, που θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό. Αλλά… έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αυτή την προοπτική».