Για ποιο λόγο τα μικρά μοντέλα είναι τόσο δημοφιλή στην εγχώρια αγορά; Χάρη στις συμπαγείς τους διαστάσεις παρκάρουν εύκολα, είναι προσιτά, ευέλικτα μέσα στις ασφυκτικά γεμάτες πόλεις, έχουν χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, ενώ ο μικρός κυβισμός τους συνεπάγεται χαμηλά πάγια τέλη και δε δημιουργεί φορολογικές επιβαρύνσεις.
Επομένως είναι λογικό η Mitsubishi να επιθυμεί μια αξιόλογη εκπροσώπηση της στην εν λόγω κατηγορία, ενώ το σημαντικό αυτό ρόλο έχει αναθέσει στο Space Star. To μικρό ιαπωνικό μοντέλο στην προκειμένη περίπτωση μας συστήνεται ανανεωμένο, στην ισχυρότερη έκδοση του, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Πάμε λοιπόν μαζί του μια βόλτα στους δρόμους της πρωτεύουσας…
Η εξωτερική εικόνα του Space Star, ειδικά στην όψη, είναι σαφώς πιο δυναμική, καθώς απέκτησε τη χαρακτηριστική επιχρωμιωμένη μάσκα ονόματι “Dynamic Shield” της Mitsubishi, σχήματος “X”, από τη βάση των εμπρός φαρδύτερων πλέον φωτιστικών σωμάτων με ενσωματωμένα Led φώτα ημέρας στο κάτω τμήμα τους, μέχρι χαμηλά στον προφυλακτήρα.
Μια διακριτική σπορ αύρα αποπνέει στο πίσω τμήμα η αεροτομή οροφής, οι βαθιές κάθετες εσοχές στα άκρα του προφυλακτήρα και ο τύπου διαχύτης στο κέντρο του. Παρατηρήστε επίσης το εσωτερικό σχήμα “L” στα πίσω τεχνολογίας Led φωτιστικά σώματα.
Όπως προαναφέραμε στην κατηγορία αυτή το μικρό μέγεθος μετράει, με το μήκος, το πλάτος και το ύψος του Space Star να διαμορφώνονται στα 3.845 χλστ., 1.665 χλστ. και 1.505 χλστ. αντίστοιχα.
Στα ενδότερα τώρα η αναβάθμιση έρχεται κυρίως από την κεντρική κονσόλα, καθώς εκεί φιλοξενείται η οθόνη αφής 7 ιντσών του συστήματος πολυμέσων SPA (Smartphone Display Audio), το μενού του οποίου είναι αρκετά εύκολο στη χρήση.
Ο οδηγός κάθεται σχετικά ψηλά, ενώ δεν του είναι δύσκολο να βρει την ιδανική θέση παρότι το τριάκτινο πολυλειτουργικό τιμόνι ρυθμίζεται μόνο καθ΄ ύψος και όχι τηλεσκοπικά.
Όλα τα πλαστικά είναι σκληρά, κάτι σύνηθες για την κατηγορία, ωστόσο η συναρμογή τους ικανοποιεί, ενώ πινελιές κομψότητας προσφέρει το μαύρο γυαλιστερό διακοσμητικό ένθετο σε διάφορα σημεία.
Η εργονομία γενικότερα δεν προβληματίζει, αν και θα θέλαμε να υπάρχει διακόπτης για το κεντρικό κλείδωμα των θυρών (αυτό γίνεται μόνο από την ασφάλεια στην πόρτα του οδηγού), ενώ η εναλλαγή των πολλαπλών ενδείξεων στην μικρή οθόνη που είναι ενσωματωμένη χαμηλά στο ταχύμετρο πραγματοποιείται με όχι και τόσο σύγχρονο τρόπο, πατώντας τη «βελόνα». Ασυνήθιστη είναι και η τοποθέτηση του κουμπιού ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του κινητήρα στην αριστερή πλευρά του οδηγού.
Σχετικά με τους χώρους των πίσω επιβατών, κάποιος κανονικού αναστήματος δε θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα με τα πόδια του (μεταξόνιο 2.450 χλστ.), ενώ απλά επαρκής είναι η απόσταση του κεφαλιού από την οροφή. Ο μεσαίος επιβάτης πάντως, θα χωρέσει με παραχωρήσεις από τους δυο ακριανούς, ενώ θα εκτιμήσει το σχεδόν επίπεδο κεντρικό δάπεδο. Σε ανάλογα επίπεδα και το πορτμπαγκάζ, το οποίο προσφέρει 235 λίτρα, ενώ έχει λίγο στενό άνοιγμα.
Κάτω από το εμπρός καπό του λευκού Space Star που βλέπετε στις φωτογραφίες φιλοξενείται ο ισχυρότερος τρικύλινδρος αλουμινένιος 1.2 λίτρων MIVEC βενζινοκινητήρας, απόδοσης 80 ίππων και 108 Nm ροπής (στη γκάμα υπάρχει και «χιλιάρης» βενζινοκινητήρας 71 ίππων).
Σίγουρα το Space Star δε θέτει στόχο τις υψηλές επιδόσεις, καθώς δεν είναι στο χαρακτήρα του, ενώ αναμενόμενα είναι τα 13,5 δευτ. που χρειάζονται για την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα με τη μέγιστη ταχύτητα να βρίσκεται στα 173 χλμ./ώρα.
Συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο CVT (ή με μηχανικό 5 σχέσεων), το οποίο κάνει την οδήγηση, ειδικά μέσα στην πόλη, πιο ξεκούραστη. Ωστόσο τα κιβώτια αυτής της τεχνολογίας εμφανίζουν ένα χαρακτηριστικό βουητό όσο ασκείς πίεση στο πεντάλ του γκαζιού, ενώ δε διακρίνονται για την αμεσότητα τους.
Μετακινώντας το λεβιέ ταχυτήτων προς την ένδειξη “Sport” αλλάζει η κλιμάκωση του αυτόματου κιβώτιου για πιο σβέλτη οδήγηση, όμως ταυτόχρονα αυξάνεται και το βουητό που παράγει.
Η κατανάλωση καυσίμου που καταγράψαμε κυμάνθηκε από 6,5 έως 7,5 λίτρα/100 χλμ. (επίσημη μέτρηση 5,6 λίτρα/100 χλμ.-εκπομπές C02 106 γρ./χλμ.) σε δρομολόγια κυρίως εντός της πόλης, όπου το Space Star θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωή του.
Το ελαφρύ τιμόνι κάνει πανεύκολες τις μανούβρες στο παρκάρισμα, ενώ με κύκλο στροφής μόλις 9,2 μ. δε φοβάσαι ακόμα και αν στρίψεις κατά λάθος σε αδιέξοδο δρόμο. Στον αυτοκινητόδρομο όμως με υψηλότερες ταχύτητες θα γίνει αντιληπτή η έλλειψη σαφήνειας από το σύστημα διεύθυνσης.
Σε επαρχιακούς δρόμους με έντονες στροφές οι κλίσεις του αμαξώματος θα γίνουν αισθητές. Επιστρέφουμε όμως στην πόλη, όπου σχεδόν σε κάθε δρόμο υπάρχουν λακκούβες, με τη μαλακή σχετικά ανάρτηση του Space Star να κάνει τα περάσματα από πάνω τους ηπιότερα. Η αίσθηση από το πεντάλ του φρένου ικανοποιεί σε αποτελεσματικότητα (αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός-ταμπούρα πίσω).
Συνοψίζοντας, το Space Star θέλει και έχει αρκετά προσόντα για να γίνει «αστέρι» στα αστικά κέντρα, ενώ η αρχική τιμή του με το βενζινοκινητήρα 1.2 MIVEC των 80 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο CVT στην έκδοση Invite, διαμορφώνεται στα 14.250 ευρώ.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην ενότητα Galleries.