Τις διακρίσεις στη Formula 1 έχει βάλει σκοπό να καταργήσει ο Hamilton, ώστε σταδιακά στο άθλημα να αρχίσουν να μπαίνουν άνθρωποι με διαφορετική προέλευση, όπως μαύροι ή Ασιάτες.
Ο οδηγός της Mercedes αναφέρει ότι ξεκίνησε να αγωνίζεται στα καρτ από όταν ήταν 8 ετών και μέχρι σήμερα που είναι 36, οι μοναδικοί μαύροι που έχει δει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι ο ίδιος και πατέρας του.
Όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση στη Formula 1, λέει ότι πέρα από δύο μαύρους και ελάχιστους ασιατικής καταγωγής, το άθλημα χαρακτηρίζεται από ομοιομορφία και όχι διαφορετικότητα και πολυπολιτισμικότητα.
Ανθρώπινα δικαιώματα-Sir Lewis Hamilton: Το μεγάλο δίλημμα
Προκειμένου να βρει τις αιτίες πίσω από αυτό, ο εφτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής δημιούργησε πριν από λίγο καιρό μια επιτροπή με την ονομασία Hamilton Commission. Τώρα αυτή η επιτροπή ανακοίνωσε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε αλλά και κάποιες προτάσεις ώστε να αλλάξει η κατάσταση, σε μια αναφορά 180 σελίδων.
Το βασικό που αναφέρεται εκεί είναι ότι δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα σχετικά με το πόσο υπάρχει διαφορετικότητα στις ομάδες της Formula 1. Ωστόσο, προκειμένου να κάνει μια πρώτη χαρτογράφηση της κατάστασης η επιτροπή μάζεψε δεδομένα κάνοντας ερωτήσεις. Από αυτές κατέληξε στο προσεγγιστικό αποτέλεσμα, ότι λιγότερο από το 1% όσων εργάζονται στον μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι μαύροι.
Παίρνοντας ως δεδομένο ότι αυτό το γεγονός δεν οφείλεται σε διαφορές στην ικανότητα ή την ευφυΐα, αναζητήθηκε η αιτία.
Η επιτροπή αναφέρει ότι υπάρχουν πολύ λίγοι μαύροι απόφοιτοι, από τα πανεπιστήμια που η Formula 1 συνηθίζει να αντλεί νέο ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, πολλοί δεν σκέφτονται καν ότι θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ κάποιοι που κατάφεραν να βρεθούν εκεί, έφυγαν σύντομα καθώς δέχτηκαν ρατσιστικές συμπεριφορές.
Για να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις στη Formula 1 θεσμοθετήθηκαν μια σειρά από μέτρα. Αρχικά δημιουργήθηκαν 10 υποτροφίες, σε σχολές των οποίων οι απόφοιτοι συνεχίζουν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Πρόκειται για τα University of Cambridge, Coventry University, Manchester Metropolitan University, MUNER – The Motorvehicle University of Emilia-Romagna, University of Oxford και Strathclyde University.
Επιπλέον, θα υπάρξουν δύο θέσεις για μαθητευόμενους και έξι για ασκούμενους στις ομάδες της Formula 1, με κάποιες από αυτές να έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα.
Φυσικά οι υποτροφίες και όλες οι παραπάνω θέσεις θα αφορούν άτομα από ομάδες και εθνικότητες που αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπούνται καθόλου στη Formula 1 ή έχουν μικρή παρουσία.
Σημαντικό ποσοστό των χρημάτων που θα απαιτηθούν για τις υποτροφίες, αποτελούν δωρεά του πρώην CEO της Formula 1, Chase Carey. Ο Carey πριν αποχωρήσει από τη θέση του είχε κάνει μια δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν.
Γενικότερα βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να γίνονται προσπάθειες ώστε να μειωθούν οι διακρίσεις στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Από τη μία ο Hamilton παλεύει για τις φυλετικές διακρίσεις, ενώ με ενέργειες όπως το W Series δίνεται η μάχη απέναντι στις διακρίσεις με βάση το φύλο.
Ελπίζουμε να μην αργήσει η μέρα που θα δούμε στη Formula 1 έναν μαύρο, μία γυναίκα ή ακόμα και μία μαύρη γυναίκα.