Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που οι βραδινές έξοδοι αυξάνονται. Σε αυτές, το πιο συνηθισμένο για τους περισσότερους από εμάς είναι να πάρουμε κάποιο ποτό με αλκοόλ. Ποια θα είναι η επίδρασή του στην οδηγική μας ικανότητα; Πόσο επιτρέπει ο νόμος να πιούμε και ποια είναι η ποσότητα που μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ασφαλής;
Ούτε σταγόνα
Να ξεκινήσουμε λέγοντας το εξής. Ακόμα και η μικρότερη ποσότητα αλκοόλ, έχει επίδραση στην ικανότητα οδήγησης. Αυτό σημαίνει πως αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα νηφάλιοι και ικανοί να πιάσουμε τιμόνι, δεν πρέπει να πιούμε “ούτε σταγόνα”.
Πρώτα θα επισημάνουμε ποιες είναι οι επιδράσεις του αλκοόλ στην οδήγηση. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στις ποσότητες που ο νόμος επιτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ από έναν οδηγό.
Αλκοόλ και οδήγηση
Οι βασικές επιδράσεις από την κατανάλωση οινοπνεύματος, στην οδήγηση, είναι οι ακόλουθες.
Αντίο αντανακλαστικά
Πρώτον, μειώνονται τα αντανακλαστικά μας. Δηλαδή ο εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιληφθεί τις συνθήκες και να δώσει εντολή να πατήσουμε το φρένο, να στρίψουμε το τιμόνι για να αποφύγουμε κάποιον κίνδυνο και γενικά να κάνουμε ό,τι απαιτείται σε μία έκτακτη περίσταση.
“Άσε, το ‘χω”
Δεύτερον, τείνουμε να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας. Η πρώτη απόδειξη για αυτό είναι ότι αποφασίζουμε να οδηγήσουμε, θεωρώντας ότι είμαστε ικανοί να κινηθούμε με ασφάλεια. Πέραν τούτου, όταν βρεθούμε στο δρόμο μπορεί να επιχειρήσουμε μια προσπέραση ενώ υπάρχει όχημα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Να κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα. Λέγοντας μεγάλη ταχύτητα δεν εννοούμε απαραίτητα νούμερα όπως 150, 200 ή και περισσότερα χλμ./ώρα. Μεγάλη ταχύτητα μπορεί να είναι και τα 40 ή 60 χλμ./ώρα, ανάλογα με το δρόμο που κινούμαστε (στενός, κακό οδόστρωμα, χαμηλή ορατότητα, κ.λπ.).
“Έλα μωρέ, είναι μακριά”
Τρίτον, δεν υπολογίζουμε σωστά τις αποστάσεις αλλά και την ταχύτητα κίνησης των άλλων οχημάτων. Ο όρος αποστάσεις μπορεί να αναφέρεται σε πολλά. Την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, μέχρι το φανάρι ή ακόμα και το πόσο μακριά βρίσκεται ένα άλλο όχημα, όταν θέλουμε να διασχίσουμε κάποια διασταύρωση.
Όλα διπλά
Τέταρτον, επηρεάζεται η όρασή μας. Σε πολλές ταινίες και σειρές έχουμε δει όταν κάποιος είναι μεθυσμένος, να τα βλέπει όλα διπλά. Μπορεί αυτό να έχει γίνει ένα τηλεοπτικό-κινηματογραφικό κλισέ, όμως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει κάποιος στον οποίο συνδυάζονται όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Πώς μετράμε το αλκοόλ στο αίμα
Φυσικά, η επίδραση του αλκοόλ είναι μικρότερη, όσο πιο λίγο έχουμε πιει.
Ουσιαστικά, αυτό που μας επηρεάζει είναι η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα. Η μονάδα στην οποία μετράμε είναι γραμμάρια αλκοόλ/λίτρο αίματος. Οι διαθέσιμοι τρόποι για να γίνει η μέτρηση είναι δύο. Ο ένας είναι η λήψη αίματος και ο άλλος (και πιο συνηθισμένος), η χρήση αλκοολόμετρου, δηλαδή μιας συσκευής στην οποία ο οδηγός φυσάει. Το αλκοολόμετρο αναλύει τον αέρα και εντοπίζει την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα. Επειδή υπάρχουν δύο τρόποι μέτρησης, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έχει δύο τιμές για κάθε κλίμακα. Μία αν η μέτρηση γίνει με το αίμα και μία αν γίνει με αλκοολόμετρο.
Όρια και πρόστιμα
Έτσι, το όριο κάτω από το οποίο θεωρείται νόμιμη η οδήγηση είναι τα 0.25 γρ./λτ. (αλκοολόμετρο) και 0.5 γρ./λτ. (λήψη αίματος). Πάνω από αυτή την τιμή αρχίζουν τα πρόστιμα.
Έτσι, με 200 ευρώ τιμωρούνται όσοι συλληφθούν με τιμή 0.5 – 0.8 γρ./λτ. (λήψη αίματος) ή 0.25 – 0.4 γρ./χλμ
Αν η τιμή είναι 0.8 – 1.1 γρ./λτ. (λήψη αίματος) ή 0.4 – 0.6 γρ./λτ. (αλκοολόμετρο), το πρόστιμο ανεβαίνει στα 700 ευρώ. Επιπλέον, αφαιρείται επί τόπου το δίπλωμα για 90 ημέρες.
Μπαίνοντας σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια, αν η μέτρηση δείξει πάνω από 1.1 γρ./λτ. (λήψη αίματος) ή 0.6 γρ./λτ. (αλκοολόμετρο), υπάρχει φυλάκιση δύο ετών, αφαίρεση του διπλώματος για 180 ημέρες και 1.200 ευρώ πρόστιμο.
Τέλος, αν κάποιος συνελήφθη και βρέθηκε σε μία από τις δύο τελευταίες κατηγορίες, αν συλληφθεί για αλκοόλ στην οδήγηση εντός διετίας, τότε το δίπλωμα αφαιρείται για 5 χρόνια και η φυλάκιση φτάνει τους έξι μήνες.
Ποιος δε θα πιει απόψε;
Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα πως όταν θέλουμε να βγούμε μια βόλτα, δεν πρέπει να πιούμε. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο και ξένο προς τις ελληνικές συνήθειες, όμως αν είμαστε με παρέα καλό είναι να αποφασίσουμε από πριν ποιος θα είναι εκείνος που δε θα πιει. Αν είμαστε μόνοι μας, το ταξί είναι η καλύτερη λύση.