Στο οδηγώντας με ασφάλεια αυτής της εβδομάδας θα ασχοληθούμε με ένα θέμα το οποίο δεν αναφέρεται συχνά.
Πρόκειται για το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο. για συντομία) ή όπως είναι γνωστότερο στο ευρύ κοινό, point system.
Το point system μπήκε στη ζωή μας το 2007 και στόχος του είναι να κάνει τους οδηγούς να είναι πιο προσεκτικοί στο δρόμο όχι μία φορά, αλλά σε μόνιμη βάση.
Η βασική του αρχή είναι η εξής. Κάθε φορά που ένας οδηγός παραβαίνει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η Τροχαία τον συλλαμβάνει, εκτός από την οποιαδήποτε άλλη ποινή του επιβάλλει (χρηματικό πρόστιμο, κράτηση, αφαίρεση διπλώματος, αφαίρεση πινακίδων, κ.λπ.), του βάζει και κάποιους βαθμούς ποινής.
Όταν παίρνουμε το δίπλωμα, λοιπόν, όλοι οι οδηγοί έχουμε 0 βαθμούς ποινής και με κάθε παράβαση που κάνουμε προστίθενται βαθμοί.
Αν οι παραβάσεις είναι πολλές και οι βαθμοί αυξηθούν σημαντικά τότε σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε πιο προσεκτικοί στο δρόμο και να σεβόμαστε περισσότερο τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Δείτε ακόμα
Γι’ αυτό το λόγο στους 15 βαθμούς ποινής μας αποστέλλεται ενημερωτικό σημείωμα και στους 25 βαθμούς μας αφαιρείται τελείως το δίπλωμα.
Βέβαια αν κάνουμε μια παράβαση αυτή δε θα μας “κυνηγάει” για πάντα. Κάθε βαθμός ποινής που έχουμε πάρει σβήνεται 4 χρόνια μετά από την ημερομηνία που καταχωρήθηκε στο Point system. Το αντίστοιχο διάστημα για τους οδηγούς οχημάτων Δημοσίας Χρήσεως είναι τα 2 χρόνια.
Σε περίπτωση που μας αφαιρεθεί το δίπλωμα μπορούμε να το πάρουμε ξανά, όμως πρέπει να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Αυτή είναι να παρακολουθήσουμε τα μισά μαθήματα από όσα είναι υποχρεωτικά σύμφωνα με το νόμο τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά και να εξεταστούμε εκ νέου τόσο στο θεωρητικό κομμάτι (σήματα), όσο και στο πρακτικό (οδήγηση). Ωστόσο ακόμα και γι’ αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να έχουμε το δικαίωμα να ξεκινήσουμε τα μαθήματα.
Ακολουθούν εικόνες με τους βαθμούς ποινής που δίνονται για κάθε παράβαση.