Σίγουρα για τους περισσότερους (ναι υπάρχουν και αυτοί που δεν ακούν μουσική) η οδήγηση συνεπάγεται μουσική. Φτιάχνεις το κάθισμα σου, δένεις τη ζώνη σου και όσο περιμένεις τις στροφές του ρελαντί να πέσουν, βρίσκεις τον αγαπημένο σου σταθμό στο ραδιόφωνο. Η οδήγηση είναι μία ευχάριστη εμπειρία η οποία γίνεται ακόμα καλύτερη με την συνοδεία της κατάλληλης μουσικής.
Πόσο χειρότερα οδηγούμε ακούγοντας μουσική;
Ένας ασφαλιστικός κολοσσός από την Αμερική θέλησε να αποδείξει πως ο συνδυασμός μουσικής και οδήγησης, δεν είναι τόσο ανέμελος όσο θα περίμενε κανείς. Τα στοιχεία εντυπωσιακά, με το πείραμα να εξετάζει τόσο την ένταση της μουσικής, όσο και τον ρυθμό αλλά και το είδος.
Φυσικά να αναφέρουμε πως τόσο η οδήγηση όσο και το άκουσμα της μουσικής, αποτελούν πληροφορίες που συλλέγει και χρησιμοποιεί ασταμάτητα ο εγκέφαλος. Η ύπαρξη και μόνο της μουσικής, δίνει στον εγκέφαλο μεγαλύτερο έργο να φέρει εις πέρας, πολλές φορές αφαιρώντας την προσοχή από κάποια άλλη ενέργεια, μην μπορώντας να αξιολογήσει σωστά τα συνολικά ερεθίσματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η διαδικασία παρκαρίσματος, καθώς αποτελεί για τους περισσότερους μία δύσκολη μανούβρα και χαμηλώνουν το ραδιόφωνο. Σε αντίθεση με την οδήγηση την οποία θεωρούν πως κατέχουν χωρίς να προσέχουν στο 100%, στο παρκάρισμα ασυναίσθητα οι οδηγοί χαμηλώνου τη μουσική γιατί θέλουν να μειώσουν τα ερεθίσματα που τους αποσπούν.
Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν:
- Η μουσική, αλλοιώνει την αίσθηση του οδηγού σχετικά με την ταχύτητα κίνησης του οχήματος του. Πιο συγκεκριμένα οι οδηγοί ξεγελιούνται κατά έως 33%, νομίζοντας πως πηγαίνουν πιο αργά από όσο νομίζουν.
- Εάν ο ρυθμός της μουσικής είναι γρήγορος (πάνω από 120 beats το λεπτό) τότε ο οδηγός έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να περάσει ένα κόκκινο φανάρι.
- Η πιο χαλαρωτική και ήπια σε ρυθμό μουσική, εναρμονίζεται και με τους χτύπους της καρδιάς και βοηθάει το κορμί να χαλαρώσει και να οδηγεί καλύτερα.
- Σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος, ο συνδυασμός με δυνατή μουσική κουράζει τον εγκέφαλο κατά 61% περισσότερο, σε σύγκριση με την απουσίας της.
- Τέλος, μπορεί το 90% των συμμετεχόντων – οδηγών της έρευνας να αποδέχονται πως η μουσική επηρεάζει τις οδηγικές τους ικανότητες, όμως το 60% αυτών, θεωρεί πως τους κάνει καλύτερους οδηγούς.
Πώς αλλάζει συμπεριφορά ο οδηγός ανάλογα με το είδος της μουσικής που ακούει;
Η ίδια έρευνα προχώρησε και σε στοιχεία που αναφέρουν την επιρροή του είδους μουσικής στην οδήγηση. Έτσι λοιπόν οι φίλοι της Jazz συνήθως οδηγούν γρηγορότερα από το όριο, οι φίλοι του hip-hop οδηγούν πιο επιθετικά ενώ οι ροκάδες αν και παρουσιάζουν καλύτερα αντανακλαστικά είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρά τροχαία. Η έρευνα καταλήγει πως όσοι ακούν κλασική μουσική είναι και επίσημα οι πιο προσηλωμένοι στην οδήγηση.