Πέντε εταιρείες καταφέρνουν να είναι πρωταγωνιστές στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται γύρω από την αυτοκίνηση παγκοσμίως.
Αυτοί οι πέντε όμιλοι καταφέρνουν να έχουν πάνω από το 50% των πωλήσεων, πετυχαίνοντας έτσι να έχουν μεγάλο προβάδισμα έναντι όλων των άλλων παικτών.
Οι πέντε εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή των πωλήσεων αποτελούν μία μίξη. Οι τρεις από αυτές είναι ονόματα που τα έχουμε ακούσει όλοι, όμως οι άλλες δύο είναι όμιλοι με έδρα στην Κίνα.
Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η εν λόγω αγορά.
Πολλές φορές λέμε ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, όμως μόνο όταν κοιτάξει κάποιος στατιστικά όπως αυτά των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μπορεί να αρχίσει να συλλαμβάνει το πραγματικό μέγεθός της.
Βέβαια, εκτός από τον τεράστιο πληθυσμό της χώρας υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας που φέρνει δύο κινεζικούς ομίλους στην πρώτη πεντάδα των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως.
Η ασιατική χώρα έχει προωθήσει πάρα πολύ έντονα την ηλεκτροκίνηση, στο πλαίσιο των δράσεων που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, οι οποίες φτάνουν να έχουν αρκετά εκατομμύρια πληθυσμό, δημιουργώντας έτσι αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Έτσι, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια να δίνει μεγάλες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ στηρίζει έμπρακτα τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Για να επιστρέψουμε στη λίστα με τις πέντε εταιρείες που έχουν τις περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο, όμως.
Δείτε ακόμα
Στην κορυφή όπως είναι αναμενόμενο συναντάμε την Tesla. Αν και η αμερικανική εταιρεία διαθέτει μόλις τέσσερα μοντέλα, με τις τιμές τους να ανήκουν στο premium κομμάτι της αγοράς, καταφέρνει να της ανήκει σχεδόν 1 στα 5 ηλεκτρικά που πωλούνται σε όλο τον κόσμο. Για την ακρίβεια, έχει το 18% των πωλήσεων.
Με αυτό το ποσοστό αφήνει στη δεύτερη θέση το Volkswagen Group. Μπορεί ο γερμανικός όμιλος να διαθέτει περισσότερες προτάσεις σε σχέση με την Tesla, όμως μπήκε στο χώρο πιο αργά οπότε απαιτείται κάποιο διάστημα για να ανεβάσει ρυθμό. Παρ’ όλα αυτά, καταφέρνει να μην απέχει πολύ από την εταιρεία του Elon Musk, απολαμβάνοντας μερίδιο 13%.
Στις θέσεις 3 και 4 βρίσκονται οι κινεζικοί όμιλοι. Στην τρίτη θέση είναι η SAIC με 10.9% και στην τέταρτη η BYD με 7.7%.
Οι πέντε εταιρείες με τις περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως συμπληρώνονται από τη Stellantis. Ο όμιλος που προέκυψε από την ένωση των PSA και FCA βρίσκεται λίγο πιο πίσω, καθώς του ανήκει το 6% των πωλήσεων.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι οι πρώτες πέντε εταιρείες βρίσκονται τόσο μπροστά από όλες τις υπόλοιπες, ώστε πετυχαίνουν πάνω από το 50% των συνολικών πωλήσεων. Για την ακρίβεια φτάνουν στο 51.7%, αφήνοντας το 48.3% για όλους τους υπόλοιπυς.
Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν τις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών (BEV) αλλά και plug-in υβριδικών (PHEV) μοντέλων.
Αν εξετάσουμε μόνο τα BEV υπάρχουν αλλαγές στη λίστα αλλά και τα ποσοστά.
Η Tesla Παραμένει στην πρώτη θέση όμως το ποσοστό της ανεβαίνει στο 21.5%. Η SAIC περνά στη δεύτερη θέση με 14.1%. Το Volkswagen Group πέφτει τρίτο με 10.1%. Η BYD παραμένει τέταρτη με 6.4% ενώ στην πέμπτη θέση έχουμε νέα είσοδο. Είναι η Hyundai η οποία εκτοπίζει τη Stellantis καθώς της ανήκει το 4.8%.
Όλα τα παραπάνω νούμερα αφορούν τους πρώτους 9 μήνες του 2021, δηλαδή την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένδειξη για το πού κινείται η παγκόσμια αγορά γενικότερα.