Για δείτε καλύτερα τη φωτογραφία. Τι βλέπετε; Παιδί στο πορτμπαγκάζ…
Καθημερινά οι οδηγοί γινόμαστε μάρτυρες κωμικοτραγικών καταστάσεων στους ελληνικούς δρόμους, ενώ πλέον σχεδόν τίποτα δεν μας σοκάρει ή έστω μας προβληματίζει. Η εικόνα ανηλίκων στην αγκαλιά του συνοδηγού, η μη χρήση παιδικού καθίσματος δηλαδή, φαντάζει εξωφρενική στα περισσότερα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη χώρα μας, ωστόσο, εν έτει 2023, η έννοια της οδικής ασφάλειας παραμένει άγνωστη και για τον λόγο αυτόν η «πληγή» της ασφάλτου «αιμορραγεί» εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα σχεδόν καθημερινά να θρηνούμε θύματα σε τροχαία ατυχήματα. Όταν, λοιπόν, το λευκό Smart ForTwo, που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, σταμάτησε στο κόκκινο φανάρι, παρατηρήσαμε ότι κανένας οδηγός από τα πίσω οχήματα δεν έδειχνε έκπληκτος από το γεγονός ότι ένα μικρό παιδί διακρινόταν να κάθεται στον χώρο του πορτμπαγκάζ! Σημειώνεται ότι για ευνόητους λόγους έχουμε καλύψει την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος και το πρόσωπο του παιδιού.
Τα καθίσματα του αυστηρά διθέσιου Smart ForTwo ήταν κατειλημμένα από ενήλικες, επομένως ο μικρότερος της παρέας «φορτώθηκε» στο πορτμπαγκάζ. Δεν θέλουμε καν να φανταστούμε τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια ενδεχομένη οπίσθια σύγκρουση, καθώς το παιδί θα ήταν εντελώς απροστάτευτο. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν πιστεύουμε ότι οι γονείς δεν αγαπούν το παιδί τους ή το αντιμετωπίζουν ως αποσκευή, ενώ είναι ορατό ότι δεν βρισκόταν σε κλειστό και απομονωμένο χώρο, λόγω της διάταξης που έχει η καμπίνα των Smart ForTwo. Από την ονομασία όμως και μόνο του μοντέλου, ο κατασκευαστής ξεκαθαρίζει ότι επιτρέπονται μέχρι δύο επιβάτες, οι οποίοι προφανώς πρέπει να χρησιμοποιούν τα καθίσματα, που διαθέτουν ζώνες ασφαλείας.
Το πρόβλημα βρίσκεται στην ελληνική νοοτροπία, όπως αποκρυσταλλώνεται μέσα από τις πιο συνηθισμένες απαντήσεις που δίνονται σε ανάλογες περιπτώσεις: «Εδώ πιο κάτω πάμε, τι θα συμβεί;», «Θα προσέχουμε στον δρόμο», «Μια φορά έγινε, δεν θα επαναληφθεί», «Βιαζόμασταν, γι’ αυτό φύγαμε έτσι», «Τι να κάνουμε, αφού δεν χωράμε», ενώ δεν λείπει και η ερώτηση με απειλητικό ύφος «Εσύ, τι πρόβλημα έχεις;». Παράλληλα η αίσθηση της ατιμωρησίας ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές, καθώς όταν γνωρίζεις ότι δεν θα σε σταματήσει η Τροχαία, ακόμα και αν έχεις φορτώσει καναπέ, ντουλάπα και κρεβάτι στην οροφή του αυτοκινήτου, η μεταφορά του παιδιού στο πορτμπαγκάζ ή το στρίμωγμά του (και μάλιστα χωρίς κράνος) ανάμεσα σε δύο αναβάτες μοτοσικλέτας μοιάζουν με… «πταίσματα».