Ίσως να θυμάστε ότι το νέο Ford Raptor παρουσιάστηκε «πέφτοντας» από αεροπλάνο.
Πως όμως έγιναν αυτά τα γυρίσματα.
Ποιος κασκαντέρ ήταν στο τιμόνι του επιβλητικού Raptor με το 3λιτρο μοτέρ και το αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων. .
Διαβάστε ακόμα
Πόσα άτομα πήραν μέρος στα γυρίσματα και πόσο καιρό χρειάστηκε η προετοιμασία για το φιλμάκι που θυμίζει ταινία από το Hollywood.
Σχεδόν τρεις μήνες σχεδιασμού προηγήθηκαν των γυρισμάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων τα 38 μέλη του συνεργείου κινηματογράφησης εργάστηκαν για τρεις ημέρες σε ελεγχόμενες συνθήκες σε ένα ασφαλές αεροδρόμιο στο οποίο παλιότερα κατασκευάζονταν και δοκιμάζονταν στρατιωτικά μαχητικά αεροπλάνα.
H ομάδα πριν φτάσει στην τοποθεσία των γυρισμάτων, δημιούργησε ένα εικονογραφημένο σενάριο σε μορφή animation για τις ανάγκες του φιλμ, γνωστού και ως animatic.
Περισσότερες από 200 ώρες εργασίας αφιερώθηκαν στην παραγωγή του animatic, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για την έγκριση κάθε λήψης, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως υπόδειγμα για τα γυρίσματα σε πραγματικές συνθήκες.
Πίσω από το τιμόνι ήταν ο Paul Swift, ο οποίος διαθέτει εμπειρία πάνω από 30 χρόνια και είναι παγκοσμίως γνωστός στον κόσμο των κασκαντέρ για την οδήγηση ακριβείας, σε συνεργασία με την ομάδα μηχανικών του Ford Ranger που εδρεύει στην Αυστραλία.
Ο Swift συνεργάστηκε με τον αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Nick Piper έχοντας συνεργαστεί για μουσικά βίντεο για εμβληματικούς καλλιτέχνες όπως η Madonna και ο Lenny Kravitz.
Στο Raptor δεν είχε γίνει καμία βελτίωση σε ότι αφορά τις αναρτήσεις και τα φρένα. Μόνο για καθαρά ζήτημα ασφάλειας είχαν τοποθετηθεί ζώνες ασφαλείας 6 σημείων.
Οι πιλότοι που εμφανίζονται στο φιλμ είναι οι πραγματικοί πιλότοι του αεροπλάνου, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι στο να μεταφέρουν εμπορεύματα και φορτία στην Αφρική, παρά νέα pick-up οχήματα. Σύμφωνα με το σενάριο, το οκταμελές πλήρωμα έπρεπε να προσγειώσει το αεροσκάφος στο διάδρομο μήκους 1.800 μέτρων με ταχύτητα 200 χλμ./ώρα ώστε κάμερες υψηλής ταχύτητας να μπορέσουν να καταγράψουν τη δραματική απόδραση του νέου Ranger Raptor από την ατσάλινη αλυσίδα των 22 μέτρων στο κύτος του φορτίου.
Το κινηματογραφικό συνεργείο χρησιμοποίησε drones, ειδικά ηλεκτρικά buggies, καθώς και μία κάμερα “Robo Arm” προσαρμοσμένη σε αυτοκίνητο για τη λήψη των δυναμικών σεκάνς, όπου σεκάνς είναι μια ακολουθία σκηνών που χαρακτηρίζονται από δραματική ένταση.
Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ένα ρομποτικό γερανό τοποθετημένο στην οροφή του οχήματος, στον οποίο είναι προσαρτημένη μία κάμερα, διάταξη που επιτρέπει στους οδηγούς ακριβείας και στο κινηματογραφικό συνεργείο να πραγματοποιούν από κοντινή απόσταση car-to-car λήψεις. Μία ειδική ομάδα ασφαλείας – που περιλάμβανε τρία πυροσβεστικά οχήματα αεροδρομίου μαζί με το πλήρωμα τους – ήταν επίσης σε ετοιμότητα σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Τα υπόλοιπα στο video: