Περισσότερο από το diesel προτιμούν πλέον οι Ευρωπαίοι τα αυτοκίνητα που μπαίνουν στην πρίζα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων ανάμεσα σε 26 ευρωπαϊκές χώρες τον Αύγουστο.
Για πρώτη φορά, λοιπόν, τον Αύγουστο οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών μοντέλων ξεπέρασαν εκείνες των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για την κίνησή τους. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ακόμα περισσότερο αισθητή η στροφή των καταναλωτών προς την ηλεκτροκίνηση.
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο ταξινομήθηκαν 151.737 μοντέλα με δυνατότητα να συνδεθούν σε πρίζα. Πρόκειται για αποτέλεσμα 61% μεγαλύτερο σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, το οποίο οδήγησε και στο δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων που έχει καταγραφεί ποτέ για ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα, καθώς έφτασε το 21%.
Η χώρα που μέχρι τον Απρίλιο θα πουλάει μόνο ηλεκτρικά και υβριδικά
Όπως αναφέραμε, ο Αύγουστος του 2021 είναι ιδιαίτερος επειδή για πρώτη φορά τα μοντέλα χαμηλών και μηδενικών ρύπων ξεπέρασαν το πετρέλαιο. Η αντίστοιχη εικόνα πέρυσι ήταν τα πετρελαιοκίνητα οχήματα να έχουν καταγράψει 158.300 ταξινομήσεις περισσότερες, συγκριτικά με τα μοντέλα που μπαίνουν στην πρίζα. Φέτος τα δεύτερα κατάφεραν και ξεπέρασαν τα πρώτα κατά 10.100 μονάδες.
Μεταξύ αυτών η πρώτη θέση ανήκει στο Volkswagen ID.3 με 7.904 μονάδες συνεχίζοντας στην ίδια θέση με τον Ιούλιο, ενώ το Tesla Model 3 ακολουθεί σε πολύ μικρή απόσταση με 7.824 μονάδες. Η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται και πάλι από την Volkswagen και συγκεκριμένα από το ID.4 με 4.624 πωλήσεις.
Όσον αφορά τα plug-in υβριδικά στην κορυφή βρίσκεται το Ford Kuga με 3.512 ταξινομήσεις, ακολουθεί η Mercedes GLC με 2.670 και στην τρίτη θέση είναι η BMW Σειρά 3 με 2.343.
Μία ματιά δείχνει κάτι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με το Fiat 500, το οποίο δεν παρατηρούμε σε κανένα άλλο μοντέλο. Μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων οφείλεται στην ηλεκτρική του έκδοση και συγκεκριμένα το 29%, ποσοστό που είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Κοιτώντας συνολικά τις πωλήσεις ο Αύγουστος του 2021 είχε πτώση 18% σε σχέση με εκείνον του 2020, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη επεξεργαστών, καθώς τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τον Ιανουάριο δείχνουν αύξηση 12.5%.