Δυο δεκαετίες συμπληρώνονται φέτος από την πρεμιέρα της Cayenne, η οποία το 2002 έφερε νέα δεδομένα στην Porsche, με την είσοδο της, στην όχι και τόσο δημοφιλή τότε, κατηγορία των SUV.
1.Ο πολύπλευρος χαρακτήρας της Cayenne άνοιξε για την ίδια πολλές πόρτες σε διάφορα επαγγέλματα. To 2014 μια Cayenne Turbo εργάστηκε με επιτυχία ως κάμεραμαν, καθώς εγκαταστάθηκε στην οροφή της το “Russian Arm”. O λόγος για έναν τηλεχειριζόμενο βραχίονα γερανού, μήκους 4-7 μέτρων, στην άκρη του οποίου βρίσκονταν περιστρεφόμενη προς κάθε κατεύθυνση κάμερα 360 μοιρών που σταθεροποιούνταν ηλεκτρονικά για να αντισταθμίζει τους κραδασμούς, ακόμα και με ταχύτητα 150 χλμ./ώρα. Το συνολικό βάρος του “Russian Arm” ήταν περίπου 180 κιλά. H συγκεκριμένη Porsche χρησιμοποιούνταν στα γυρίσματα ταινιών δράσης, όπου υπήρχαν σκηνές καταδίωξης.
2.Ο πρώην στρατιωτικός Harrison Schoen ήθελε να ταξιδεύει διαρκώς, έτσι αποφάσισε να μετατρέψει μια Cayenne του 2008 σε τροχόσπιτο. Τοποθέτησε μπαγκαζιέρια οροφής, επεκτεινόμενη τέντα με φωτισμό ντίσκο, κρεβάτι στη καμπίνα, νέα ανάρτηση που αύξησε την απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος κατά 7,6 εκατοστά και έντυσε τους τροχούς με ελαστικά παντός εδάφους. Μαγειρεύει σε σόμπα για κάμπινγκ και κάνει μπάνιο στη ντουζιέρα που έχει ενσωματώσει στην οροφή.
3.Το 2017 στη μακρινή Αυστραλία η Porsche Cayenne S Diesel (με V8 turbo πετρελαιοκινητήρα 4.2 λίτρων) ανέλαβε καθήκοντα αυτοκινήτου ασφαλείας και ιατρικού αυτοκινήτου στο Πρωτάθλημα Supercars. Πρόκειται για τον πιο δημοφιλή αγώνα αυτοκινήτων τουρισμού στην Αυστραλία. Παράλληλα το ρόλο του αυτοκινήτου πλοηγού έπαιζε μια Cayenne Diesel Platinum Edition.
4.Την εμπειρία του σαφάρι θέλησε να ζήσει ένα ζευγάρι μετατρέποντας καταλλήλως μια Cayenne Turbo του 2004. Στη φαρέτρα τους είχαν το υπερυψωμένο αμάξωμα, ελαστικά παντός εδάφους, σχάρα και σκηνή οροφής, ρεζερβουάρ 40 λίτρων, ψυγείο 12 volt και ψηφιακό ηχοσύστημα. Ήδη έχουν διανύσει περίπου 100.000 χιλιόμετρα στην Αφρική και την Ευρώπη.
5.Τέλος, θα μεταφερθούμε στη Μαδρίτη για να γνωρίσουμε μια Cayenne S E-Hybrid του 2015 που χρησιμοποιείται ως ασθενοφόρο για να φτάνει ταχύτατα σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής, καθώς διαθέτει εξοπλισμό εξωσωματικής οξυγόνωσης με μεμβράνη (ECMO).