H Porsche εκτός από την άσφαλτο, πλέον θα μπορεί να δαμάσει και τα κύματα των ωκεανών, καθώς ανέπτυξε μια προηγμένη σανίδα του σερφ.
H εν λόγω σανίδα του σερφ δεν πρόκειται να βγει στην αγορά, καθώς προορίζεται αποκλειστικά για τον Σεμπάστιαν Στόιντνερ, που είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ για το μεγαλύτερο κύμα, στο οποίο έχει καταφέρει να σερφάρει κάποιος. Το κύμα αυτό είχε ύψος 26,21 μέτρων, δηλαδή ήταν σαν να σερφάρει κάποιος σε ένα κτίριο οκτώ ορόφων!
Ο Στόιντνερ για δυο χρόνια συνεργάστηκε στενά με την Porsche Engineering, πραγματοποιώντας αναλύσεις και εκτεταμένες δοκιμές. Χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονοι μέθοδοι προσημείωσης και η αεροδυναμική σήραγγα, καθώς στόχος ήταν να μειωθεί στο μέγιστο βαθμό η αντίσταση στο νερό και στον αέρα.
H Porsche «πετάει» στο νερό
Παράλληλα ζητούμενο ήταν να αυξηθεί η ταχύτητα, καθώς είναι απαραίτητο για το σερφάρισμα σε μεγάλα κύματα. Όσο πιο ψηλό είναι ένα κύμα, τόσο πιο γρήγορα πρέπει να κινείται ο σέρφερ για να μην πέσει πάνω του. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί είναι 70-80 χλμ./ώρα, όμως η βελτιστοποιημένη σανίδα του Στόιντνερ θα μπορεί πλέον να του επιτρέπει ταχύτητες έως και 100 χλμ./ώρα.
Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία των supercars για να μειωθεί η αντίσταση και να ενισχυθεί η σταθερότητα προστέθηκαν κατοχυρωμένα αεροδυναμικά εξαρτήματα, στο μπροστινό και πίσω τμήμα της σανίδας, τα οποία έχουν ανάλογο ρόλο με τις αεροτομές και τα σπόιλερ στα αυτοκίνητα.
Η νέα σανίδα του Στόιντνερ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ενώπιον κοινού στο Κασκαΐς της Πορτογαλίας, ενώ ονομάστηκε “Caçador RS”. Στα πορτογαλικά Caçador σημαίνει κυνηγός και τα γράμματα RS είναι γνωστά από τα πιο σπορ μοντέλα της Porsche. Με τη νέα του σανίδα ο Στόιντνερ στοχεύει σε ένα νέο ρεκόρ και ανυπομονούμε να δούμε πόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει.
H Porsche «βουτάει» ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο του σερφ, καθώς ετοιμάζει ένα ακόμα έργο, το οποίο θα αφορά την ακριβή και γρήγορη μέτρηση των κυμάτων με drone. Η συσκευή μετρά όλες τις περιοχές του κύματος και του σέρφερ σε ακτίνα 100 μέτρων. Προς το παρόν, οι μετρήσεις γίνονται με χρήση βίντεο και φωτογραφιών. Τα πρώτα αξιόπιστα δεδομένα αναμένεται να συλλεχθούν φέτος το φθινόπωρο, όταν ξεκινήσει η επόμενη σεζόν μεγάλων κυμάτων στο Ναζαρέ της Πορτογαλίας.