Ο κόσμος που ζούμε δεν είναι αγγελικά πλασμένος, όμως αυτό σίγουρα το γνωρίζετε, είτε από προσωπικές εμπειρίες, είτε από περιστατικά που σας έχουν διηγηθεί. Ανάμεσα στις πολλές ιστορίες που φτάνουν καθημερινά στα αφτιά μας, από αναγνώστες του motori.gr και από ακροατές του Over FM, επιλέξαμε να σας μεταφέρουμε αυτή που θα ακολουθήσει στις επόμενες γραμμές.
Η επιλογή δεν έγινε καθόλου τυχαία, καθώς το παραλίγο θύμα το γνωρίζουμε προσωπικά και διασταυρώσαμε την εγκυρότητα όσων μας περιέγραψε. Όλα ξεκίνησαν με μια αγγελία που έβαλε στο διαδίκτυο για να πουλήσει το αυτοκίνητό του. Κάποια στιγμή του τηλεφώνησε ένας ευγενέστατος κύριος, χωρίς απόκρυψη, ο οποίος είχε δει την αγγελία και έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για το αυτοκίνητο. Αφού του έκανε κάποιες τυπικές ερωτήσεις για την κατάσταση του αυτοκινήτου, του είπε ότι θέλει να το αγοράσει.
Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πρότεινε να συναντηθούνε από κοντά, αλλά ο «υποψήφιος αγοραστής» αρνήθηκε, καθώς υποστήριξε ότι μένει εκτός Αθηνών. Ωστόσο τον παρακάλεσε να μη δώσει αλλού το αυτοκίνητο και μάλιστα για να το «καπαρώσει» ζήτησε το IBAN για να καταθέσει εκείνη τη στιγμή μια προκαταβολή. Ευτυχώς ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ψυλλιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και τον απέφυγε, λέγοντας του ότι θα τον καλέσει αργότερα για να του δώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού.
Μετά από μερικές μέρες δέχτηκε πάλι τηλεφώνημα από το ίδιο νούμερο και άκουσε την ίδια φωνή να του λέει την ίδια ιστορία, καθώς φαίνεται είχε ξεχάσει ότι προσπάθησε να «ψαρέψει» πρόσφατα το ίδιο πρόσωπο. Όταν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου απάντησε ότι γνωρίζει τους πραγματικούς σκοπούς του τηλεφωνήματος, τον έβρισε χυδαία και του το έκλεισε!
Να θυμάστε πάντα ότι κανένας δεν αγοράζει τίποτα στα τυφλά καταθέτοντας χρήματα σε έναν άγνωστο, χωρίς προηγουμένως να έχει δει με τα μάτια του ότι υπάρχει όντως αυτοκίνητο προς πώληση και σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Η ηλεκτρονική απάτη γίνεται με τον εξής τρόπο. Αφού κάνεις το λάθος και δώσεις το IBAN σου, λαμβάνεις SMS υποτίθεται από την τράπεζα με ένα link στο οποίο πρέπει να πατήσεις για να εισέλθεις με τους προσωπικούς σου κωδικούς e-banking ώστε να ολοκληρωθεί η κατάθεση.
Μάλιστα το εν λόγω link σε οδηγεί σε μια απατηλή ιστοσελίδα πανομοιότυπη με αυτήν της τράπεζας των παραληπτών. Παράλληλα τηλεφωνούν ξανά, αφού στείλουν το SMS, για να χακάρουν το τηλέφωνο και να πάρουν τον κωδικό που στέλνει για επιβεβαίωση η πραγματική τράπεζα. Για το λόγο αυτό προσπαθούν να κρατήσουν το θύμα όσο περισσότερο μπορούν στην τηλεφωνική γραμμή με διάφορες προφάσεις. Δυστυχώς με τον παραπάνω τρόπο πάρα πολλοί ανυποψίαστοι πολίτες έχουν δει όλα τα χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό να κάνουν «φτερά». Mεγάλη προσοχή λοιπόν σε όσους «καίγονται» να σας δώσουν άμεσα χρήματα…