Η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες των πολλών, σοβαρών και συχνά θανατηφόρων, τροχαίων ατυχημάτων που καταγράφονται στους ελληνικούς δρόμους.
Τα «τσουχτερά», για τα εγχώρια δεδομένα, πρόστιμα έχει αποδειχτεί περίτρανα πως δεν είναι ικανά να μας πείσουν ότι πρέπει να τηρούμε τα όρια ταχύτητας. Στη Φιλανδία όμως εφαρμόζουν μια διαφορετική μέθοδο στον υπολογισμο του προστίμου, όταν εντοπιστεί κάποιος οδηγός να υπερβαίνει το όριο ταχύτητας.
Το πρόστιμο που επιβάλλεται υπολογίζεται με βάση του εισόδημα του οδηγού, που σημαίνει ότι αν είσαι πλούσιος και παρανομήσεις θα πρέπει να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό μπορεί να σας το επιβεβαιώσει ο επιχειρηματίας Anders Wiklof, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, o οποίος για μια υπέρβαση του ορίου ταχύτητας θα πρέπει να πληρώσει το υπέρογκο πόσο των 121.000 ευρώ!
Αν τώρα νομίζετε ότι τα ραντάρ της φιλανδικής αστυνομίας τον εντόπισαν να τρέχει με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα π.χ 160 χλμ./ώρα, τότε θα εκπλαγείτε και δεύτερη φορά με αυτό το πρόστιμο. Ο Wiklof κινούνταν με 82 χλμ./ώρα σε μια περιοχή όπου το όριο ταχύτητας ήταν 50 χλμ./ώρα, δηλαδή το είχε ξεπεράσει μόνο κατά 32 χλμ./ώρα. Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόσφατα άλλαξε το όριο ταχύτητας των 70 χλμ./ώρα στο συγκεκριμένο δρόμο, ενώ όταν το αντιλήφθηκε επιβράδυνε. Όμως ήταν πλέον αργά, καθώς το ραντάρ τον είχε ήδη εντοπίσει.
Σημειώνεται ακόμα ότι εκτός από το υψηλότατο πρόστιμο του αφαιρέθηκε για δέκα μέρες και η άδεια οδήγησης. Φανταστείτε την αντίδραση που θα είχε ένας Έλληνας αν βρίσκονταν στη θέση του, ο Wiklof όμως δήλωσε ότι λυπάται για ότι έγινε και εύχεται τα χρήματα που θα πληρώσει ως πρόστιμο να διατεθούν για την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης στη Φινλανδία.
Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα ότι ο Wiklof έχει ιστορικό στα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2013 πλήρωσε 95.000 ευρώ, ενώ το 2018 τη γλύτωσε φτηνότερα με «μόλις» 63.680 ευρώ.
Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το φιλανδικό σύστημα υπολογισμού προστίμου με βάση το εισόδημα και στην Ελλάδα;