Τον καταλύτη βάζουν πλέον στο στόχο όσοι ασχολούνται με τις κλοπές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουν κυκλοφορήσει ακόμα και ειδικά αντικλεπτικά συστήματα.
Τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί δραματικά οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι τους έκλεψαν τον καταλύτη. Το φαινόμενο είναι κοινό σε όλο τον κόσμο και αφορά και τη χώρα μας, στην οποία έχουν γίνει πολλά σχετικά περιστατικά, καθώς και συλλήψεις.
Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο; Τι είναι αυτό που ώθησε τους ανθρώπους στο να αρχίσουν να κλέβουν καταλύτες;
Η απάντηση είναι η πανδημία, όμως πάμε να εξηγήσουμε με ποιο τρόπο σχετίζεται ο κορωνοϊός με αυτές τις κλοπές.
Μάστιγα οι κλοπές καταλυτών και στην Ελλάδα
Γιατί είναι πολύτιμος ο καταλύτης;
Μέσα στον καταλύτη υπάρχουν κατά βάση τρία ευγενή μέταλλα. Ο λευκόχρυσος (ή αλλιώς πλατίνα), το παλλάδιο και το ρόδιο. Πρόκειται για μέταλλα που έχουν έτσι κι αλλιώς πολύ μεγάλη αξία. Εν τούτοις, μέσα στον τελευταίο χρόνο η τιμή τους έχει εκτοξευθεί.
Συγκεκριμένα, ο λευκόχρυσος έχει ανέβει κατά 41.67% φτάνοντας τα 38.325.3 δολάρια/κιλό. Το παλλάδιο έχει ανέβει κατά 45.59%, φτάνοντας τα 91.552,47 δολάρια/κιλό. Ο πρωταθλητής της αύξησης, όμως, είναι το ρόδιο. Μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκε κατά 283.33%, φτάνοντας να πωλείται έναντι 819.844,04 δολάρια/κιλό.
Και τα τρία μέταλλα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη Νότια Αφρική, όμως η πανδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις στη χώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η εξόρυξη των παραπάνω.
Στην αρχή η μείωση της εξόρυξης δε φάνηκε γιατί είχε μειωθεί και η παραγωγή αυτοκίνητων, όμως με τον πλανήτη να επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς, άρχισε να δημιουργείται έλλειψη. Σταδιακά, λοιπόν, τα όποια αποθέματα τελείωσαν και οι εταιρείες που κατασκευάζουν καταλύτες και τους προμηθεύουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες βρέθηκαν χωρίς πρώτες ύλες.
Έτσι, από τη μία η ζήτηση αυξάνονταν ενώ η προσφορά ήταν μειωμένη. Το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού ήταν να ανέβουν οι τιμές, όπως γίνεται πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Πού πάνε οι κλεμμένοι καταλύτες
Το κενό στην αγορά θέλησαν να εκμεταλλευτούν κλέφτες οι οποίοι σκέφτηκαν να αφαιρέσουν τους καταλύτες από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους και να τα πουλήσουν σε “μαντράδες” ή οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο.
Η κατάληξη ενός κλεμμένου καταλύτη μπορεί να είναι μία από τις παρακάτω τέσσερις. Η πρώτη είναι να πάει σε κάποια μονάδα που θα διαχωρίσει και θα πουλήσει τα πολύτιμα μέταλλα.
Η δεύτερη είναι να βρεθεί σε κάποια ειδική μονάδα ανακύκλωσης, δηλαδή ένα εργοστάσιο που δημιουργεί καινούριους καταλύτες από ανακυκλωμένα υλικά.
Η τρίτη είναι οι επιτήδειοι να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες από κλεμμένους καταλύτες και να τους πουλήσουν στο εξωτερικό.
Η τέταρτη είναι να πουληθούν όπως είναι ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά.
Λόγω της περιορισμένης βιομηχανικής δραστηριότητας που υπάρχει στη χώρα μας, ειδικά στους τομείς γύρω από το αυτοκίνητο, σε ό,τι αφορά τις κλοπές που γίνονται στην Ελλάδα οι δύο τελευταίες περιπτώσεις είναι και οι πιθανότερες.
Τα προβλήματα
Άσχετα με το ποια θα είναι η κατάληξη ενός κλεμμένου καταλύτη, η κοινή συνισταμένη είναι ότι αυτό το φαινόμενο προκαλεί προβλήματα σε περισσότερα από ένα επίπεδα. Αρχικά στον ιδιοκτήτη ο οποίος θα πρέπει να πληρώσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ, αλλά και να στερηθεί το αυτοκίνητό του για μερικές ώρες ή ακόμα και ημέρες.
Ταυτόχρονα, είναι και πρόβλημα για το περιβάλλον καθώς μερικοί ιδιοκτήτες μπορεί να μην έχουν τα χρήματα να βάλουν έναν καινούριο καταλύτη ή απλά να βαριούνται να μπουν στη διαδικασία, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να εκπέμπει απίστευτες ποσότητες ρύπων.
Πώς προστατευόμαστε;
Το ζήτημα είναι ότι το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τόσο μεγάλο, ώστε πωλούνται αντικλεπτικά συστήματα αποκλειστικά για τους καταλύτες. Ο ασφαλέστερος τρόπος ώστε να αποφύγει κάποιος την κλοπή του καταλύτη του είναι το παρκάρισμα σε κλειστό parking. Επειδή αυτό πολλές φορές δεν είναι εφικτό, όμως, αν πρέπει το αυτοκίνητο να σταθμεύσει στο δρόμο, προτιμήστε κάποιο σημείο που είναι πολυσύχναστο και φωτίζεται καλά ή έστω να ισχύει το ένα από τα δύο.